Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η NASA σχεδιάζει να ρυμουλκήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ούτως ώστε να καταστραφεί ένα μέρος του από την τριβή κι ό,τι απομείνει να πέσει σε προκαθορισμένο σημείο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, κάλεσε προ ημερών την αμερικανική βιομηχανία να καταθέσει προτάσεις για ένα “Station Deorbit Spacecraft’, ένα σκάφος, δηλαδή, που θα ρυμουλκήσει από την τροχιά του τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, σε ένα σχέδιο που κοστολογείται γύρω στο 1 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση θα διενεργηθεί με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η συντριβή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε κατοικημένη περιοχή, με τους χειριστές να εισάγουν τον ISS στην ατμόσφαιρα, μόλις τον οδηγήσουν πάνω από την «Ακατοίκητη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού (SPOUA)» γύρω από το Point Nemo, την πιο απομακρυσμένη από την ξηρά τοποθεσία στον Ειρηνικό. Με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί από την τριβή και το εναπομείναν θα πέσει σε αυτό το σημείο.

Η NASA πρόκειται, το 2031, να θέσει εκτός λειτουργίας τον γηρασμένο ISS, προϊόν συνεργασίας των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ευρώπης, Ρωσίας, Ιαπωνίας και Καναδά, αλλά η διαδικασία απόσυρσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εκτοξεύτηκε στον ουρανό το 1998 και έκτοτε ο ISS, ενώ υποδεχόταν αστροναύτες από ολόκληρο τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης