Υπάρχουν τροφές που μελέτες έχουν δείξει πως είναι σημαντικές για την υγεία του στήθους και είναι καλό να τα ξέρουμε.
Μπρόκολο
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των τοξινών και των καρκινογόνων ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Προσπαθήστε να παίρνετε αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα αντί από συμπληρώματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι επικίνδυνα κατά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι γνωστός για τα ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά είναι καλός και για το στήθος σας επειδή έχει περισσότερες λιγνάνες από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις που έχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικό φυτοοιστρογόνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φυτοοιστρογόνα στοχεύουν τους υποδοχείς οιστρογόνων, έτσι ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί καρκίνος του μαστού που σχετίζεται με τα οιστρογόνα.
Κουρκουμάς
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κουρκουμά για να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή εδώ και αιώνες. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει δύο μεγάλα οφέλη για τον καρκίνο του μαστού. Η κουρκουμίνη, η δραστική ένωση του κουρκουμά, έχει φανεί σε μελέτες ότι μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και να μειώσει τη βλάβη που προκαλεί η χημειοθεραπεία σε άλλα μέρη του σώματός σας. Αυτό το εύρημα όμως προέρχεται από εργαστηριακές μελέτες και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε αν αυτό θα ισχύει και στους ανθρώπους.
Κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που δίνουν το χρώμα στις ντομάτες, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Το σώμα σας τα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για τα μάτια και το υγιές δέρμα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των καροτενοειδών και μειωμένου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια ωφελούν το στήθος σας με τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3. Ορισμένες εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε έναν όγκο. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να μάθουμε εάν η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Προτιμήστε σολομό, τόνο, σαρδέλες, γαύρο και σκουμπρί.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από την καταστροφή των κυττάρων.
Καρύδια
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για κρέας συμβάλλει στην προστασία του στήθους από τον καρκίνο και τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισής του. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου του μαστού και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Σταφύλια
Τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα, έχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης. Αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του ήπατος και του στομάχου. Να τρώτε και τη φλούδα, καθώς εκεί υπάρχουν τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά.
Πρωτεΐνη Σόγιας
Οι υγιεινές τροφές σόγιας όπως το edamame, το τόφου και το τέμπε έχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ισοφλαβόνες, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Φακές
Οι φακές είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης που ανακουφίζει από τη φλεγμονή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Μαύρα φασόλια
Από όλες τις ποικιλίες φασολιών, τα μαύρα φασόλια θεωρούνται από τα πιο υγιεινά. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, άλλων τύπων καρκίνου και χρόνιων ασθενειών. Τα μαύρα φασόλια είναι επίσης μια ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος που προστατεύει το DNA σας.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντική πηγή βιοδραστικών φυτοχημικών, φυσικών ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως περισσότερες από επτά φορές την εβδομάδα εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
