Μια πρόσφατη ιατρική έρευνα από την Αμερική σύγκρινε την αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης – χάπι της επόμενης μέρας – με κλασικές μεθόδους «φραγμού». Βρέθηκε, λοιπόν, ότι το χάπι της επόμενης μέρας ήταν πιο αποτελεσματικό από τη χρήση προφυλακτικού. Συγκεκριμένα, 5/100 γυναίκες έμειναν έγκυες μετά από τη χρήση επείγουσας αντισύλληψης σε σχέση με 16/100γυναίκες που έμειναν έγκυες, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη χρησιμοποίησαν την προτελευταία γενιά επείγουσας αντισύλληψης, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα χάπια που κυκλοφόρησαν πιο πρόσφατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η επείγουσα αντισύλληψη δεν συγκρίθηκε άμεσα με το αντισυλληπτικό χάπι, είναι πολύ πιθανόν ότι το τελευταίο παραμένει αποτελεσματικότερο κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε σχέση με το χάπι της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό και ακόμα θεωρείται η καλύτερη αντισύλληψη για νεαρές γυναίκες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να προτιμά να χρησιμοποιεί το χάπι της επόμενης μέρας σε τακτική βάση για λόγους αντισύλληψης:

• Μια γυναίκα χωρίς συχνές σεξουαλικές επαφές μπορεί να μην επιθυμεί να λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το χάπι της επόμενης μέρας είναι καλά ανεκτό, αφού σπάνια προκαλεί ναυτία. Το συχνότερο ενόχλημα μετά τη λήψη του είναι διαταραχή της επόμενης περιόδου, κάτι που οι περισσότερες γυναίκες αποδέχονται ως «παρενέργεια», προκειμένου να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

• Η γυναίκα λαμβάνει λιγότερη ποσότητα ορμονών, όταν παίρνει το χάπι της επόμενης μέρας.

Αναμένουμε νέες μελέτες που συγκρίνουν το χάπι της επόμενης μέρας απευθείας με το αντισυλληπτικό χάπι. Μπορεί να διαπιστώσουμε τελικά ότι το χάπι της επόμενης μέρα έχει νόημα να χρησιμοποιείται και ως μέθοδος «μόνιμης» αντισύλληψης.

Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης