Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑRD για τους Τούρκους που καταφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του φόβου δίωξης στη χώρα τους αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle» στην ελληνική της έκδοση και δημοσιεύει τις συνεντεύξεις των δημοσιογράφων της τηλεόρασης του ΑRD που συναντήθηκαν με κάποιους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Το δημοσίευμα της «Deutsche Welle»:

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) tagesschau.de με τίτλο «Ολοένα περισσότεροι Τούρκοι εξόριστοι στην Ελλάδα» εστιάζει στους νέους Τούρκους που καταφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του φόβου διώξεων και φυλάκισης, επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος του ARD συνάντησε μερικούς εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παιδιά παίζουν στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. Είναι τα παιδιά 10 οικογενειών από την Τουρκία που έχουν βρει εδώ μια νέα πατρίδα. Η Σουμεγιέ κατέφυγε εδώ πριν από λίγους μήνες. Είναι η κόρη ενός 75χρονου Τούρκου, ο οποίος χωρίς προφανή λόγο φυλακίστηκε στην Τουρκία ως ύποπτος για τρομοκρατία» αναφέρει το ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.


Με «όπλα λάπτοπ και smartphone»

«Η Σουμεγιέ δεν είναι απελπισμένη. Είναι χαρούμενη, γιατί δεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μόνη της την Τουρκία. Η ίδια όπως και άλλοι Τούρκοι που βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου» αναφέρει το ρεπορτάζ, σημειώνοντας: «Επίσημα στοιχεία για το πόσοι Τούρκοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα από τις ελληνικές Αρχές. Όπως λένε οι ίδιοι, στα μάτια του προέδρου Ερντογάν θεωρούνται εχθροί του κράτους και προδότες». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η φυγή στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει σε πολλούς Τούρκους έως και 6.000 ευρώ. Οι διακινητές βγάζουν υψηλά κέρδη. Για πολλούς η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός μετά τη φυγή τους από την Τουρκία – αρκετά κοντά στην πατρίδα τους, εάν αλλάξουν γνώμη». Όπως αναφέρει ο Γκιουβέν, ένας εκ των Τούρκων που μίλησαν στον Γερμανό δημοσιογράφο: «Γιατί ήρθα στην Ελλάδα; Γιατί μοιάζει πολύ με την Τουρκία, με τη διαφορά ότι είναι δημοκρατική χώρα. Μόνο τα σύνορα μας χωρίζουν με την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου Μπεριβάν Αϊντίν, συνεργάτιδος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhurriyet», η οποία δεν διέφυγε ακριβώς στην Ελλάδα, ωστόσο συχνά ταξιδεύει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη για δουλειάΛίγο διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσιογράφου Μπεριβάν Αϊντίν, συνεργάτιδος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhurriyet», η οποία δεν διέφυγε ακριβώς στην Ελλάδα, ωστόσο συχνά ταξιδεύει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη για δουλειά.

«Δεν είναι μυστικό ότι η δημοσιογραφική δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν στρατόπεδο γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Έτσι και η ίδια η δημοσιογράφος μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο να ζήσει στην Ελλάδα για ένα μεγαλύτερο διάστημα» σημειώνει το ρεπορτάζ. «Όπως η Αϊντίν, έτσι και άλλοι, κυρίως νέοι Τούρκοι, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Στις αποσκευές τους έχουν τα δικά τους όπλα κατά του Ερντογάν: λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα. Από την Ελλάδα μάλιστα ολοένα περισσότεροι Τούρκοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν online όλα όσα δεν μπορούν πλέον να πουν στην πατρίδα τους».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης