Ακόμη και σε πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικής αρχής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να οδηγήσει γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) μετά από αίτημα του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, ενόψει εκλογών σε 10 πανεπιστήμια της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία», αποτελεί «κοινό μυστικό» πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βιώνει έναν «εμφύλιο» που αναμένεται να προσλάβει μεγαλύτερη έκταση ειδικά μετά και την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) να μην εγκρίνει την πρόταση του πρύτανη καθηγητή Ιωάννη Μεσσήνη για ανανέωση της θητείας των επτά αναπληρωτών πρύτανη, αντιπροτείνοντας ο αριθμός των αναπληρωτών να περιοριστεί στους τρεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του ΣΙ προκάλεσε την αντίδραση του πρύτανη και των αναπληρωτών του ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των καθηγητών (μελών ΔΕΠ) του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου «βομβαρδίζεται» από μηνύματα καθηγητών που, χωρίς να λείπουν οι ειρωνικές αναφορές αλλά και οι φωνές που καλούν σε ψυχραιμία.

Σε κάθε περίπτωση, στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι γνωστό, πως το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, καθιέρωσαν μια διοικητική δομή διαρχίας, με τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, αν όχι όλα, να αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα από τις καθημερινές συγκρούσεις των (δυο) διοικητικών του οργάνων. Χωρίς να υπολογιστούν τα ουσιαστικά προβλήματα, από τη δραματική μείωση των πόρων για τα λειτουργικά έξοδα και της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, όπως η αδυναμία νέων φοιτητών να σπουδάσουν αλλά και η όξυνση του φαινομένου της μετανάστευσης νέων αποφοίτων στο εξωτερικό.

Γνωμοδότηση 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δημοσιεύθηκε προχθές, ουσιαστικά τίθενται εκτός εκλογών όλοι οι σημερινοί πρυτάνεις καθώς, όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους τον Μάιο δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα αφού ο νόμος προβλέπει μία μόνο θητεία.Στην ίδια γνωμοδότηση σημειώνεται επίσης ότι δεν αποτρέπονται από το να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη όσοι επιθυμούν αλλά βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Υπάρχει ο περιορισμός ότι, εφόσον εκλεγούν, όταν έλθει ο χρόνος που πρέπει να πάρουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές για την αντικατάστασή τους.Αυτή η διάσταση αφορά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς ο κ. Μεσσήνης, τους επόμενους μήνες συμπληρώνει τα έτη συνταξιοδότησης και στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι με το νομοθετικό πλαίσιο τότε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα οδηγηθεί σε πρόωρες πρυτανικές εκλογές.

Αναπληρωτές

Οι αλλαγές στον χάρτη των πρυτανικών αρχών θα εξαρτηθούν και από τη στάση του υπουργείου Παιδείας το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, προσέφυγε στο ΝΣΚ ενόψει εκλογών σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας (πλην του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) όπως το Αθηνών, το ΑΠΘ, το Μετσόβιο, το ΔΠΘ κ.α.Το θέμα των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μοιραία θα «ανοίξει» το επόμενο διάστημα αλλά προς το παρόν, ο «πόλεμος» που ξέσπασε για τον αριθμό των αναπληρωτών πρύτανη, έριξε τα μέλη ΔΕΠ στα «χαρακώματα».

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην τελευταία του συνεδρίαση, «δεν ενέκρινε» όπως σημειώνεται και στο ενημερωτικό δελτίο που έλαβαν τα μέλη ΔΕΠ «κατά πλειοψηφία (με 10 ψήφους κατά επί 12 παρόντων) την πρόταση του πρύτανη για την ανανέωση της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε επτά αναπληρωτές πρύτανη».Αυτό «επειδή: Mε ευθύνη της Διοίκησης δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο, ο Οργανισμός του Ιδρύματος, ο οποίος κατά το νόμο ορίζει τον αριθμό αναπληρωτών πρύτανη.

Το ΣΙ θεωρεί ότι ο αριθμός των 7 αναπληρωτών πρύτανη δεν είναι «εύλογος» από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΕΙ (16 από τα 19) διαθέτει 2 ή 3, ενώ πολύ μεγαλύτερα ή με παρόμοια πολυεδρικότητα ΑΕΙ δεν έχουν περισσότερους από τρεις.Ακόμη και το σχέδιο Οργανισμού που η ίδια η Σύνοδος Πρυτάνεων προωθεί ορίζει τον αριθμό τους από 2 έως 4.

Ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών πρύτανη έχει ήδη δημιουργήσει, κατά την κρίση του ΣΙ, σοβαρά προβλήματα συντονισμού του διοικητικού έργου στο ΠΘ και σύγχυσης καθηκόντων.Η μαζική παρουσία και παρέμβαση (με εισηγήσεις και τοποθετήσεις) των αναπληρωτών πρύτανη στη Σύγκλητο διαστρεβλώνει τη λειτουργία της. Μία ενδεικτική ανάγνωση των πρακτικών αποδεικνύει ότι κυρίως ομιλούν οι αναπληρωτές, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου παρεμβαίνουν σχετικά ελάχιστα. Το ΣΙ καλεί τον κ. πρύτανη να επαναφέρει την πρόταση του ορίζοντας μέχρι τρεις αναπληρωτές με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους» καταλήγει το Συμβούλιο.

«Ακυβερνησία»

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του πρύτανη και των αναπληρωτών του, που σε κοινή ανοικτή επιστολή τους επικρίνουν τη στάση του Συμβουλίου για «άκομψη παρέμβαση» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το Συμβούλιο αντέδρασε από την αρχή εντελώς αρνητικά στη νόμιμη επιλογή του δημοκρατικά εκλεγμένου πρύτανη. Στάση ακατανόητη γιατί οι αναπληρωτές πρύτανη ούτε έξοδα παράστασης δικαιούνται, ούτε γραμματειακή υποστήριξη, ούτε καν προσωπικά γραφεία έχουν οι περισσότεροι».

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε στα μέλη ΔΕΠ, το προσωπικό και τους φοιτητές, πρύτανης και αναπληρωτές σημειώνουν ότι ο αριθμός των 7 αναπληρωτών κρίθηκε αναγκαίος από «τα συσσωρευμένα προβλήματα που απειλούσαν την επιβίωση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προβλήματα όπως το σχέδιο «Αθηνά», οι διαθεσιμότητες, οι περικοπές προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη 5 εκατ. ευρώ κ.α.

Επιστολή που περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες της ακολουθούμενης πολιτικής από τη σημερινή πρυτανική αρχή, όπως και τους στόχους που επιτεύχθηκαν, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «δυστυχώς το Συμβούλιο Ιδρύματος με τον απόφαση απόρριψης του μοντέλου διοίκησης που επιτυχημένα εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με αποκλειστικά δική του ευθύνη εξωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ακυβερνησία, αφού αποπειράται να στερήσει από τον δημοκρατικά εκλεγμένο – με καθαρή εντολή – πρύτανη, τους ζωτικούς συνεργάτες του οι οποίοι έχουν επωμιστεί σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες».

Μηνύματα

Ο διάλογος που προκάλεσε η εξέλιξη αλλά κι η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πανεπιστημιακών καθηγητών. Όπου άλλοι τοποθετούνται σημειώνοντας ότι τόσους αναπληρωτές πρύτανη δεν διαθέτει κανένα (μεγαλύτερο του Θεσσαλικού) πανεπιστήμιο της χώρας και άλλοι σημειώνουν πως το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιγράφεται και από άλλα ιδρύματα.

Τοποθετήσεις από τις οποίες δεν λείπουν και οι ειρωνικές αναφορές αλλά και οι φωνές που καλούν σε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι το θέμα «δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση». Άλλοι εμφανίζονται έκπληκτοι από τις «κοκορομαχίες περί όνου σκιάς», άλλοι απορούν «τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση» ενώ άλλοι ζητούν πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης