Νέους επαίνους για την Ελλάδα αναφορικά με την διαχείρηση της κρίσης του κορωνοϊού διατυπώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης που χρειάστηκε «να το πάρουν από το χέρι» οι εταίροι της Ενωσης για να το βγάλουν από τη 10ετή χρηματοπιστωτική κρίση, αποτελεί πλέον παράδειγμα για όλο τον κόσμο, καθώς ανταποκρίθηκε τόσο γρήγορα όσο κανείς στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια επισημαίνεται στο άρθρο ότι «την ώρα που ο κορωνοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη και ενδεχομένως αναπάντεχη εξαίρεση». 

«Μία χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, απολογισμός που απέχει πάρα πολύ από αυτούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχουν μαζί σχεδόν 58.000 νεκρούς, με την κατάσταση να θυμίζει ίσως αυτή της Γερμανίας, για την οποία αναφέρεται ότι κατάφερε να δείξει υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην εξάπλωση του ιού», αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται:

«Οι Έλληνες επέδειξαν ετοιμότητα και έναν πειθαρχημένο πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον περασμένο Ιανουάριο. Γι’ αυτό και εξήρε τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα, τονίζοντας ότι η παραμικρή παρέκκλιση μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μέτρα ελήφθησαν νωρίς με στόχο να προστατέψουν το εθνικό σύστημα υγείας και περιελάμβαναν τη συγκρότηση μιας επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες για πληροφόρηση του πληθυσμού και στενές επαφές με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, όπως είπε γραπτώς ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο Bloomberg».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε τη δημοτικότητά να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωναϊού στην Ελλάδα».

«Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από κορωνoϊό, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Μία εβδομάδα μετά, ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Η Ελλάδα, εκτός του ότι απέφυγε την εξάπλωση του ιού, έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό».

«Ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς, όπως μας είπε τηλεφωνικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη».

«Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να τηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με κορύφωση από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα. Για την ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ως τις 27 Απριλίου».

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο για την επιστροφή του λαού στην κανονικότητα, κάτι που θα γίνει “σταδιακά και όχι αυτόματα”, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας”» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Bloomberg.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης