Έρευνες και στην Αθήνα για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 08:02
Έρευνες και στην Αθήνα για την απαγωγή Λεμπιδάκη
Ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη, αξιωματικοί της αστυνομίας επιμένουν πως η ουσιαστική έρευνα για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων αρχίζει από τώρα με έρευνες που επεκτείνονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της χώρας.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο και για τον περίφημο «Αμερικανό», ένα άτομο με ποινικό παρελθόν στην Κρήτη, το οποίο όμως μετά μετέβη στις ΗΠΑ, όπου έμπλεξε με τη μαφίαΜιλάμε για 4-5 άτομα που ζουν στην Αθήνα και ορισμένους συνενόχους που διαβιούν σε τρεις πόλεις της επαρχίας.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι αστυνομικοί από αυτήν τη φάση της ανάκρισης των συλληφθέντων και προσαχθέντων μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου. Από αυτήν την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι ο εγκέφαλος της απαγωγής είναι τελικά ο άνθρωπος ο οποίος στη ζωή του εμφανιζόταν ως ακτιβιστής και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των οφειλετών, ενώ στην πραγματικότητα είναι εκείνος ο οποίος ηγείτο της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο και για τον περίφημο «Αμερικανό», ένα άτομο με ποινικό παρελθόν στην Κρήτη, το οποίο όμως μετά μετέβη στις ΗΠΑ, όπου έμπλεξε με τη μαφία και έκανε φυλακή σε σκληρά αμερικανικά σωφρονιστικά καταστήματα. Τελικά επέστρεψε και πέρασε και από τις ελληνικές φυλακές. Στο στόχαστρο επίσης είναι 4-5 γνωστοί κακοποιοί της νότιας Κρήτης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών. Με λίγα λόγια, μιλάμε για έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση, οι οποίοι διαδραμάτιζαν συγκεκριμένους ρόλους, πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη σχετικά με την υπόθεση απαγωγής, όπου θα καθοριστούν οι ομόκεντροι κύκλοι που απαρτίζονται από άτομα που συμμετείχαν στην υπόθεση και τα οποία είτε έχουν συλληφθεί, είτε έχουν προσαχθεί, είτε έχουν εντοπιστεί. Επίσης, θα αποκαλυφθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες όλους αυτούς τους έξι μήνες ζούσε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στα έξι τελικά κρησφύγετα, από τα οποία πέρασε αλυσοδεμένος.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της 16χρονης, η οποία τελικά διαδραμάτιζε σοβαρό ρόλο για την ηλικία της, αφού ήταν το πρόσωπο που έστελνε τα σημειώματα, αγόραζε τα καρτοκινητά και τις φτηνές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ λέγεται ότι ήταν και ο άτυπος οπερατέρ στην απαγωγή αυτή.

Η ίδια αφέθηκε ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους. Η 16χρονη οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος της απήγγειλε κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απαγωγή και άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβιασμού για λήψη λύτρων.

Μέχρι στιγμής έχει διαλευκανθεί πάντως και ο ρόλος των ανθρώπων της νύχτας, με γνωστή δραστηριότητα στην Κρήτη, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εικόνα από το εσωτερικό του χώρου όπου κρατείτο όμηρος ο Μ. Λεμπιδάκης. Αριστερά το σκαμπό όπου καθόταν ο φύλακας

Παλιός αργαλειός στον οποίο τον αλυσοδένανε

Αριστερά διακρίνεται το στρώμα όπου κοιμόταν ο επιχειρηματίας

 Η κατοικία της οικογένειας Κλάδου δίπλα στη μάντρα

Πλάνο από τη μάντρα όπου βρέθηκε ο επιχειρηματίας Μ. Λεμπιδάκης


Το «βαθύ λαρύγγι» και ο 44χρονος από το Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, δύο άτομα φαίνεται ότι διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας που είχε η αστυνομία για τους δράστες της απαγωγής. Ο πρώτος, το επονομαζόμενο και «βαθύ λαρύγγι» της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., προερχόταν από τον ευρύτερο κύκλο των δραστών και ήταν άνθρωπος της νύχτας, άρα γνωστός (αν όχι ευάλωτος) στις διωκτικές αρχές. Αυτός «κελάηδησε», έτσι ώστε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. να «κλειδώσουν» τους στόχους- απαγωγείς ξεκαθαρίζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το δεύτερο πρόσωπο αφορά έναν άνδρα ηλικίας 44 ετών, ο οποίος από ένα τυχαίο περιστατικό έφερε ακόμα πιο κοντά την αστυνομία στους δράστες. Ο 44χρονος, που έχει πλέον συλληφθεί, είχε πέσει πάνω σε ένα αστυνομικό μπλόκο κοντά στο Ρέθυμνο. Ο άνδρας έχασε την ψυχραιμία του και πέταξε το κινητό του λίγο πριν από το μπλόκο, αλλά οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν πως δεν κατάλαβαν τίποτα και τον άφησαν να φύγει. Είχαν δει όμως τη σκηνή και είχαν εντοπίσει το μέρος της πτώσης του κινητού. Από κει και πέρα ο καθένας αντιλαμβάνεται τη συνέχεια. Άρχισε η παρακολούθηση του κινητού, διότι, ως γνωστόν, ο κλειστός πυρήνας των δραστών χρησιμοποιούσε μόνο καρτοκινητά. Ήταν η μοναδική συσκευή που θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για τις συνεννοήσεις μεταξύ των ομόκεντρων κύκλων της σπείρας.

Μέσα από αυτήν την παρακολούθηση οι αστυνομικοί έφθασαν -ποιος θα το πίστευε- στην 16χρονη, η οποία αγόραζε φθηνά κινητά και κάρτες που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς. Ήταν ζήτημα λογικής να συνδεθεί άμεσα η ανήλικη με τον 60χρονο πατέρα της, τον μεσίτη, με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πολύ γρήγορα η αστυνομία έκλεισε τον πρώτο κύκλο των απαγωγέων, στον οποίο συμμετείχαν ένας 44χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών μαγαζιών, ένας 42χρονος που διαδραμάτιζε ρόλο εκτελεστικού υπεύθυνου για διάφορες εργασίες που αφορούσαν την ομάδα και ο ηλικίας 43 ετών ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων Μανώλης Κλάδος, ο οποίος συνεργαζόταν άμεσα με τον 40χρονο υπάλληλό του, που είναι αυτός που κατάγεται από τα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης:

Το who is who της συμμορίας των απαγωγέων, Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, 08:21