Στη διαδικασία χαρτογράφησης του προφίλ και του ρόλου που διαδραμάτισε το κάθε ένα μέλος από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη βρίσκονται οι Αρχές.

Από τις πρώτες ανακρίσεις των συλληφθέντων κατά την επιδρομή των διωκτικών αρχών στη μάντρα αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πίσω από την ομάδα που βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας κρύβονται βαριά ονόματα της λεγόμενης κρητικής παρανομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των εμπλεκομένων βρίσκεται γνωστό πρόσωπο της Κρήτης που παρουσιάζεται μάλιστα ως ένας εκ των αρχηγών της σπείρας.

Πρόκειται για μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου που εμφανιζόταν συχνά στα τοπικά κανάλια του νησιού. Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα κατηγορήθηκε γιατί προσπάθησε να κάψει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίπτωση πλειστηριασμού κατοικίας στην Κρήτη.

Εντός του αυτοκινήτου ο Μ. Λεμπιδάκης, λίγο μετά την επιχείρηση απελευθέρωσής του

Ο μεσίτης και η ανήλικη

Παράλληλα, σύμφωνα με το rethemnosnews, μαζί με τον γνωστό Ρεθυμνιώτη στην απαγωγή του επιχειρηματία ήταν και ένας μεσίτης, ο οποίος ενέπλεξε και την κόρη του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεσίτης φέρεται να αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην 16χρονη κοπέλα, εκείνη φέρεται να είχε ρόλο «ταχυδρόμου», καθώς μετέφερε τα μηνύματα των απαγωγέων προς την οικογένεια του επιχειρηματία. Ο πατέρας της την είχε στείλει στο πρακτορείο του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου για να παραδώσει την επιστολή με προορισμό το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και στη συνέχεια να φθάσει στα χέρια της οικογένειας του απαχθέντος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, ο άνδρας περνούσε με την μηχανή του από το σχολείο και έπαιρνε την κόρη του και την έστελνε να εκτελέσει τις εντολές του.

Ωστόσο, ένα από τα κρίσιμα λάθη ήταν πως η κοπέλα -ως το άτομο που προμήθευε με καρτοκινητά τους απαγωγείς- πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, που είχαν ήδη ειδοποιηθεί από τις Αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις κινήσεις της.

Οι μαντράδες

Στην ομάδα των απαγωγέων είναι και οι δύο ιδιοκτήτες της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ήταν φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μαζί τους, ένας 59χρονος πρώην φυλακισμένος με δραστηριότητα και στην Αμερική καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.

Δείτε φωτογραφίες από το μέρος στο οποίο κρατούνταν ο Μιχ. Λεμπιδάκης

Εικόνα από το εσωτερικό του χώρου όπου κρατείτο όμηρος ο Μ. Λεμπιδάκης. Αριστερά το σκαμπό όπου καθόταν ο φύλακας

Παλιός αργαλειός στον οποίο τον αλυσοδένανε

Αριστερά διακρίνεται το στρώμα όπου κοιμόταν ο επιχειρηματίας

 Η κατοικία της οικογένειας Κλάδου δίπλα στη μάντρα

Πλάνο από τη μάντρα όπου βρέθηκε ο επιχειρηματίας Μ. Λεμπιδάκης

Το «βαθύ λαρύγγι» και ο 44χρονος από το Ρέθυμνο

Δύο άτομα φαίνεται ότι διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας που είχε η αστυνομία για τους δράστες της απαγωγής. Ο πρώτος, το επονομαζόμενο και «βαθύ λαρύγγι» της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. προερχόταν από τον ευρύτερο κύκλο των δραστών και ήταν άνθρωπος της νύχτας, άρα γνωστός (αν όχι ευάλωτος) στις διωκτικές Αρχές. Αυτός «κελάηδησε» έτσι ώστε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. να «κλειδώσουν» τους στόχους- απαγωγείς ξεκαθαρίζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. 

Το δεύτερο πρόσωπο αφορά έναν άνδρα ηλικίας 44 ετών ο οποίος από ένα τυχαίο περιστατικό έφερε ακόμα πιο κοντά την αστυνομία στους δράστες. Ο 44χρονος που έχει πλέον συλληφθεί είχε πέσει πάνω σε ένα αστυνομικό μπλόκο κοντά στο Ρέθυμνο. Ο άνδρας έχασε την ψυχραιμία του και πέταξε το κινητό του λίγο πριν το μπλόκο αλλά οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν πως δεν κατάλαβαν τίποτα και τον άφησαν να φύγει. Είχαν δει όμως την σκηνή και είχαν εντοπίσει το μέρος της πτώσης του κινητού. Από κει και πέρα ο καθένας αντιλαμβάνεται την συνέχεια. Άρχισε η παρακολούθηση του κινητού διότι ως γνωστόν ο κλειστός πυρήνας των δραστών χρησιμοποιούσε μόνο καρτοκινητά. Ήταν η μοναδική συσκευή που θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για τις συνεννοήσεις μεταξύ των ομόκεντρων κύκλων της σπείρας. 

Μέσα από αυτή την παρακολούθηση οι αστυνομικοί έφθασαν, ποιος θα το πίστευε, στην 16χρονη κοπέλα η οποία αγόραζε φθηνά κινητά και κάρτες που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς. Ήταν ζήτημα λογικής να συνδεθεί άμεσα η ανήλικη κοπέλα με τον 60χρονο πατέρα της, τον μεσίτη, με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πολύ γρήγορα η αστυνομία έκλεισε τον πρώτο κύκλο των απαγωγέων στον οποίο συμμετείχαν ένας 44χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών μαγαζιών, ένας 42χρονος που διαδραμάτιζε ρόλο εκτελεστικού υπεύθυνου για διάφορες εργασίες που αφορούσαν την ομάδα και ο ηλικίας 43 ετών ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων Μανώλης Κλάδος ο οποίος συνεργαζόταν άμεσα με τον 40χρονο υπάλληλό του που είναι αυτός που κατάγεται από τα Σκοπιά.  

Αναζητούν και άλλα άτομα

Η αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τέσσερα ή πέντε άτομα που χαρακτηρίζονται ως σκληροί κακοποιοί, κατάγονται από τις νότιες περιοχές της Κρήτης και έχουν ως βασική δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το σύνολο των συλληφθέντων και προσαχθέντων για ανάκριση, ώστε να προσδιοριστεί ο βαθμός εμπλοκής και ευθύνης του καθενός στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη, ανέρχεται σε 12 άτομα.

Πέραν, δηλαδή, από τους συλληφθέντες από την επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου, έχουν προσαχθεί και πρόσωπα που κατά την αστυνομία σχετίζονται άμεσα με την απαγωγή. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαιώνουν και την πληροφορία που πρώτο ανέφερε το zougla.gr, ότι τα χαράματα της Δευτέρας έγινε μεταγωγή ατόμου από τη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την πΓΔΜ που εμπλέκεται άμεσα στην εγκληματική οργάνωση.

H μάντρα όπου κρατείτο ο επιχειρηματίας

Στιγμιότυπο από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει, η υπηρεσία πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξαρχής ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχείρηση για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, έχει χαρτογραφήσει τους «συνδέσμους» μεταξύ της πρώτης ομάδας των συλληφθέντων και της άλλης ομάδας των σκληρών κακοποιών που κατά την αστυνομία πρωταγωνίστησαν στην απαγωγή. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας πως αυτή η ομάδα των σκληρών κακοποιών με ογκώδεις φακέλους στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. δραστηριοποιείται στην περιοχή από τα Σφακιά έως την Ιεράπετρα, όπου κατά πληροφορίες διακινείται και ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Το γεγονός και μόνο ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων ή προσαχθέντων κατάγεται από την περιοχή Λιβαδιών Μυλοποτάμου προϊδεάζει για τις άμεσες «επαφές» αυτής της ομάδας με τον σκληρό πυρήνα της παράνομης δραστηριότητας στο νησί.

Στιγμές συγκίνησης μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης