Γ. Σταθάκης: Θεμελιώδης η ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 18:22
Γ. Σταθάκης: Θεμελιώδης η ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Πυρήνας της στρατηγικής της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ.Σταθάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Berlin Energy Transition Dialogue 2017, παρουσίασε έξι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που περιλαμβάνουν:

• την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ

• την ανάδειξη της Ελλάδας, ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

• την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή

• τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα

• τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

• την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των δια-συνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 18:22