Τις ελλείψεις στη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων αλλά και την κακή κατάσταση των αρχαίων μνημείων, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το άρθρο επισημαίνει ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση διόρισε επιπλέον προσωπικό σε μουσεία αλλά και ανοιχτούς χώρους με μεγάλη ιστορική αξία, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των τουριστικών πρακτορείων, ταξιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλών εξαγριωμένων τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, προσθέτει ότι το πρόβλημα δε λύθηκε αφού «οι υπάλληλοι δουλεύουν με ωράριο δημοσίου, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα, η είσοδος ήταν κλειστή για τους χιλιάδες τουρίστες».

Η αγγλική εφημερίδα επικαλείται ακόμα και τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη από ομιλία του στη Βουλή, ο οποίος παραδέχεται ότι «η κατάσταση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα είναι κακή», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να διορθωθεί».

«Αν και είναι η χώρα με κάποια από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, η Ελλάδα έχει λιγότερους από 100.000 υπαλλήλους στον τομέα του πολιτισμού, δηλαδή το 1/8 των εργαζομένων της Αγγλίας σε αντίστοιχα πόστα», συμπληρώνει η συντάκτρια του άρθρου, Ελένα Σμιθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ένας απελπισμένος τουρίστας, που του απαγόρεψαν την είσοδο στο μνημείο των Δελφών, δήλωσε: «Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν εντελώς τους αρχαιολογικούς χώρους και ίσως να ξαναθάψουν τα αρχαία, ώστε έτσι να διασφαλιστεί ο μόνιμος αποκλεισμός τους από την κοινή θέα».    

Και σε όλα αυτά, η αγγλική εφημερίδα καταδεικνύει και το πρόβλημα των σκουπιδιών, που κατακλύζουν πολλούς από τους αρχαιολογικούς χώρους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον περίγυρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.    

Στο τέλος του άρθρου δε, παρατίθενται κάποιοι από τους χώρους με μεγάλη ιστορική αξία, που παραμένουν αναξιοποίητοι.

–      Το Μουσείο του Ηρακλείου που φιλοξενεί θησαυρούς από το Βασιλικό Ανάκτορο της Κνωσού, θα παραμείνει κλειστό έως το 2010, λόγω εργασιών συντήρησης.

–      Το Μουσείο της Δήλου ήταν κλειστό μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

–      Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρέμενε βρώμικο, λόγω των απεργιών των εργαζομένων στην καθαριότητα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης