Η Ένωση Δικαστών επιτίθεται στη Θάνου: «Ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της για τη Novartis»

Η Ένωση Δικαστών επιτίθεται στη Θάνου: «Ανεπίτρεπτη η παρέμβασή της για τη Novartis»
Η γνωστή κόντρα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την άλλοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν Προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου «αναθερμάνθηκε» με φόντο αυτή τη φορά την υπόθεση της Novartis.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατακεραυνώνει την κ. Θάνου για τη δήλωσή της περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου στην ανάθεση της υπόθεσης της Novartis σε εφέτη ανακριτή. Χαρακτηρίζει μάλιστα τη δήλωση της κ. Θάνου «θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη», υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ΕΔΕ επικρίνει επίσης μερίδα του Τύπου για τη στάση του στο θέμα αυτό, υποστηρίζοντας πως είναι εντελώς ακατανόητες οι αιτιάσεις που διατυπώνονται για απόπειρα συγκάλυψης εάν η υπόθεση περάσει στα χέρια εφέτη ανακριτή. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιοι για αυτό, όπως επισημείναι οι δικαστές του Εφετείου και ουδείς μπορεί να τους υποδείξει ποιο είναι το καθήκον τους. Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου της ΕΔΕ αναφέρεται: « Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

Πληροφορίες πάντως που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφάνιζαν ορισμένα μέλη (από τη μειοψηφία) του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να ενθαρρύνουν και να «πρωτοστατούν» στη συλλογή υπογραφών προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα για να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis τελικά σε εφέτη ανακριτή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, 13:11