Ραγδαία αύξηση στο ρυθμό της μετανάστευσης των Ελλήνων, ανακοίνωσε στην ετήσια έκθεσή του για τη μετανάστευση, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τη Γερμανία να εμφανίζεται ως ο πλέον δημοφιλής προορισμός, για όσους επιλέγουν να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70%, σε 34.000 άτομα, από το 2011 μέχρι το 2012, ενώ κατά το ήμισυ αυξήθηκε η μετανάστευση των Ισπανών και των Πορτογάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Οργανισμού, η εκτίναξη της ανεργίας και η δημοσιονομική λιτότητα, οδηγούν όλο και περισσότερους στην απόφαση να μεταναστεύσουν. Η Γερμανία, που ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στην πέμπτη θέση από πλευρά προσέλκυσης μεταναστών, μεταξύ των 34 χωρών – μελών του, «υποδέχθηκε» το 2011 περίπου 300.000 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 30%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αιτία για το μεταναστευτικό ρεύμα που συγκεντρώνει η Γερμανία, είναι τα αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που εξασφαλίζει, καθώς, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ ένας στους δύο μετανάστες είναι άνεργος για περισσότερο από δώδεκα μήνες, στη Γερμανία το ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών, αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2012, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, για όσους γεννήθηκαν στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε κατά μόλις 1,5%.

Πριν από την κρίση, οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επέλεγαν την ασφάλεια του τόπου τους αντί της μετανάστευσης σε άλλες χώρες, με τον ρυθμό της μετανάστευσης να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2007 μέχρι το 2010. Αυτή η τάση, όμως, αρχίζει να αλλάζει, με τον αριθμό των ανθρώπων που μεταναστεύουν εντός της Ε.Ε. να αυξάνεται κατά 15% το 2011, όπως καταδεικνύει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας αυτής της αύξησης, «οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις ευκαιρίες των μεταναστών για μια θέση εργασίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Ανχέλ Γκουρία, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «η καταπολέμηση της υψηλής και μακρόχρονης ανεργίας των μεταναστών είναι μείζονος σημασίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δεν καταφέρνουν όλοι να «απορροφηθούν». Μάλιστα, αναφορικά με τους Έλληνες που μεταναστεύουν στη Γερμανία, από τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι μόλις ένας στους δύο παραμένει πάνω από έναν χρόνο. «Το πρόβλημα δεν είναι το ενδιαφέρον για τη Γερμανία, το πρόβλημα είναι η γλώσσα», επισημαίνει ο Τόμας Λίμπιγκ, από το τμήμα διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ.

Οι περισσότεροι εργοδότες, σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούν καλές γνώσεις της γερμανικής, «Αυτό είναι πιο σημαντικό από το πτυχίο ή άλλες γνώσεις των ενδιαφερόμενων» τονίζει.

Πηγή: kerdos
Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης