Τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει τμήμα του εισοδήματός τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα υποστούν νέα μείωση μέσα στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.100 μισθωτών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η έρευνα αποτυπώνει εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μικρή μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που τα θεωρούν απαραίτητα και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.

«Ο περιορισμός των εισοδημάτων για 2 στους 3 τον προηγούμενο χρόνο άλλαξε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο» αναφέρουν οι ερευνητές. Η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών, και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης