Για διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και πιο συγκεκριμένα της διαδικασίας μετατροπής των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ), με το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα, κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην καθαριότητα στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ζέρβας, επισήμανε ότι, έπειτα από παρεμβάσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ αρχικά προβλεπόταν τη σχετική απόφαση να λαμβάνει το σύνολο των δήμων μιας περιφέρειας, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τη λήψη της απόφασης αυτής από τους δήμους εκείνους που παράγουν τα 3/5 των απορριμμάτων μιας περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα δεδομένα της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό σημαίνει ότι, ενώ επρόκειτο να αποφασίζουν 38 δήμοι, τώρα θα αποφασίζουν μόλις 5.

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ενδεχόμενες αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας θα λαμβάνονται από λίγους μεγάλους δήμους, ενώ η εταιρεία που θα αναλαμβάνει το 50% ενός ΦΟΔΣΑ θα αποφασίζει και για θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων, με γνώμονα πάντα το κέρδος και με συνέπειες για τους εργαζομένους, το περιβάλλον και το κόστος των υπηρεσιών, που θα αυξηθεί κατακόρυφα, επιβαρύνοντας τους δημότες.

Ο κ. Ζέρβας γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι θα προσβάλλουν τον νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μετά τις εκλογές θα προσπαθήσουν να συμμετέχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, ώστε να προωθηθεί τροπολογία που να αναιρεί την εν λόγω ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν γίνουν τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι με αποκλεισμό των ΧΥΤΑ» πρόσθεσε. Αναφερόμενος, παράλληλα, στο θέμα του ΣΜΑ της Ευκαρπίας, έργο που έχει σταματήσει εδώ και 4 μήνες, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων, ανέφερε ότι «παρόλο που ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από την αστυνομία να ξεκινήσει και πάλι το έργο, δεν παρεμβαίνει κανείς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης