Μακρόν: Η Γαλλία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο από κοινού με τον ΟΗΕ τον Οκτώβριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:41
Μακρόν: Η Γαλλία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο από κοινού με τον ΟΗΕ τον Οκτώβριο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον Οκτώβριο μια διεθνή διάσκεψη υποστήριξης στον Λίβανο, όπου πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό πριν από σχεδόν έναν μήνα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να κινητοποιούμε όλη τη διεθνή κοινότητα (...) Είμαι έτοιμος για την οργάνωση, ίσως γύρω στα μέσα-τέλη Οκτωβρίου, μιας διεθνούς διάσκεψης υποστήριξης με τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και τοπικών ΜΚΟ πάνω στο ελικοπτεροφόρο Le Tonnerre που έφθασε στις 14 Αυγούστου με 750 άνδρες στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Είμαι μάλιστα έτοιμος να την υποδεχθώ στο Παρίσι (...) για να μπορέσουμε να ζητήσουμε εκ νέου υποστήριξη από όλες τις χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν» τις ανάγκες επί του πεδίου, υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη ενός «πολύ σταθερού» συντονισμού με τον ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ο Γάλλος πρόεδρος έκανε έναν πρώτο απολογισμό της βοήθειας που έχει διοχετευθεί προς τον Λίβανο και των προκλήσεων, κυρίως των οργανωτικών, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το 80% των φαρμάκων που φθάνουν στον Λίβανο δεν είναι προσαρμοσμένα» στις τοπικές ανάγκες, δήλωσε ο Αντουάν Ζογκμπί, πρόεδρος του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

«Η πρώτη ανάγκη της χώρας μας είναι να έχουμε ένα κράτος δικαίου. Αυτό είναι που μας λείπει σήμερα. Επιδιώκουμε ένα αληθινό κράτος με υπεύθυνους αξιωματούχους. Είναι η κραυγή των νέων μας», του είπε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Offre Joie και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Βηρυτού, Μελχέμ Χαλάφ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με εκπροσώπους εννέα πολιτικών δυνάμεων στην κατοικία του Γάλλου πρεσβευτή, όπως είχε κάνει και στις 6 Αυγούστου κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Λίβανο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:41