Δυναμικά μπαίνει στον χώρο των μεταμοσχεύσεων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών μετά από μία πολυετή παύση. Η έλευση εξειδικευμένου χειρουργού έχει διαμορφώσει ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν προγραμματιστεί ήδη να γίνονται μεταμοσχεύσεις, από ζώντες δότες, με συχνότητα μία κάθε μήνα.

Οπως έγραφε χθες Πέμπτη 27/04/2023 η «Πελοπόννησος», προχθές έγινε μία ακόμα μεταμόσχευση από μητέρα ηλικίας 69 ετών στον πάσχοντα γιο της ηλικίας 46 ετών. Η λήψη του νεφρού όπως και στη συνέχεια η μεταμόσχευση έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής, Νικόλαο Καρύδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ηταν ένα δύσκολο και πολύωρο χειρουργείο από τον κ. Καρύδη που είναι ο πλέον εξειδικευμένος και το σημαντικό είναι ότι η δότρια και ο λήπτης είναι πολύ καλά στην υγεία τους» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτριος Γούμενος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο διορισμός του κ. Καρύδη αποτελεί σταθμό για την επανεκκίνηση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. «Αυτό δείχνει μία διαφορετική δυναμική για το νοσοκομείο μας που μπαίνει πλέον ξανά στον χάρτη των μεταμοσχεύσεων. Το περιστατικό που αντιμετωπίσαμε προχθές κατάγεται από την Αθήνα. Ηδη έχουμε προγραμματίσει μία μεταμόσχευση τον μήνα από ζώντα δότη».

Στο ερώτημά μας εάν ο κ. Καρύδης στηρίζεται από το απαιτούμενο προσωπικό και τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως το Κέντρο ο κ. Γούμενος μας απάντησε: «Από πλευράς στελεχών και εμπειρίας αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ καλά. Ωστόσο, χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και φυσικά το υπουργείο».

Το δεύτερο βήμα που ετοιμάζεται να κάνει το Κέντρο είναι να διεκδικήσει ξανά τη θέση του στην κατανομή των μοσχευμάτων από πτωματικούς δότες. «Δυστυχώς όλα τα μοσχεύματα από πτωματικούς δότες πάνε σε άλλα μεγαλύτερα Κέντρα που έχουν και μεγάλες λίστες ασθενών. Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει με τις μεταμοσχεύσεις που κάνουμε, καθώς θα αποτελέσει το έναυσμα για την επιστροφή ασθενών στο δικό μας Κέντρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή στη λίστα των ασθενών του ΠΓΝΠ είναι γραμμένοι περίπου 50. Ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Αυτό είχε άμεση συνέπεια στη μετακίνηση ασθενών από την Πάτρα σε άλλες περιοχές.

Η επαναλειτουργία του Κέντρου αναμένεται να εορταστεί το Φθινόπωρο οπότε και προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

Πηγή: pelop.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης