Ρεπορτάζ: Τόνια Κανελλίδου, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικό έγκλημα διαρκείας φαίνεται να λαμβάνει χώρα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, όπως προκύπτει από τα όσα κατήγγειλε στην τηλεόραση της Ζούγκλας ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Οργανισμού, κ. Κωνσταντίνος Ράντος.

Διαφημίσεις, αυτοκίνητα και… ελικόπτερα στοιχειοθετούν ένα πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος με την ευλογία – ή την απαίτηση- του εκάστοτε υπουργού, για το οποίο, μόνο για την τριετία 2006 – 2009, κατηγορούνται 70 υπάλληλοι του ΕΟΤ.

Οι περισσότεροι δικαιώθηκαν, ενώ μερικοί καταδικάστηκαν, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι υπάλληλοι του Οργανισμού εκτελούσαν τις επιθυμίες των εκάστοτε υπουργών, οι οποίοι προχωρώντας σε επίδειξη δύναμης απαιτούσαν άλλοτε την αγορά αυτοκινήτων και άλλοτε ελικοπτέρων (!), με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υβριδικό του Άρη

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε -και συνεχίζει να επικρατεί- στον ΕΟΤ αποτελεί η αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου, το οποίο αποκτήθηκε κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Ράντος, ο πρώην υπουργός, με τη δικαιολογία ότι λόγω των αρμοδιοτήτων του θα έπρεπε να ανεβαίνει σε βουνά, προκειμένου να επισκέπτεται διάφορα χιονοδρομικά κέντρα, απαίτησε την απόκτηση ενός καλού υβριδικού αυτοκινήτου.

Επιθυμία, η οποία φυσικά πραγματοποιήθηκε, αλλά είχε όμως συνέπεια την παραπομπή των υπαλλήλων στη Δικαιοσύνη, καθώς -όπως αποδείχθηκε- δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την αγορά του οχήματος.

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήθελε υβριδικό αυτοκίνητο. Το ήθελε όχι σήμερα αλλά ‘χθες’ και πίεζε τους υπαλλήλους να ικανοποιήσουν την επιθυμία του. Τελικά, οι υπηρεσίες προέβησαν στην αγορά του, αλλά ορισμένοι υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Τελικά, απηλλάγησαν, αλλά – όπως και να ‘χει- ταλαιπωρήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράντος στην εκπομπή «Cosa Nostra».

Το ελικόπτερο του Λιβανού

Τα παράδοξα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η πραγματοποίηση μερικών επιθυμιών παλαιότερων υπουργών στοίχισε πιο πολύ από το κόστος ενός αυτοκινήτου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τέως υπουργού Τουρισμού, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, Διονύση Λιβανού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ράντος, ο τέως υπουργός υποχρέωσε τον Οργανισμό να αγοράσει… ελικόπτερο, προκειμένου να μετακινείται πιο γρήγορα. Μετά το τέλος της θητείας του, το ελικόπτερο «φορτώθηκε» στον ΕΟΤ, για να πουληθεί αργότερα σε μια αεροπορική εταιρεία.

«Επισκέπτης» ο Καραχάλιος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ράντος για τον πρώην γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Νίκο Καραχάλιο.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Οργανισμού επεσήμανε ότι ο κ. Καραχάλιος δεν εμφανιζόταν στην υπηρεσία του, αλλά και όταν παρουσιαζόταν, παρέμενε στο γραφείο του ελάχιστα.

Αίσθηση προκαλεί παράλληλα το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ράντος, ο κ. Καραχάλιος απομάκρυνε τη μέχρι πρότινος διευθύντρια της διεύθυνσης διαφήμισης και ανέλαβε ο ίδιος εξολοκλήρου τη διαχείριση αυτής.

«Ο κ. Καραχάλιος έκανε συνεχώς ταξίδια λέγοντας πως εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΕΟΤ, ενώ, ακόμα και όταν βρισκόταν εντός συνόρων, ήταν άφαντος. Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να του γνωστοποιήσουν διάφορα τρέχοντα θέματα. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού η μόνη επαφή που είχαν ήταν η οπτική επαφή λίγων δευτερολέπτων στους διαδρόμους του ΕΟΤ» κατέληξε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης