Συνεχίζονται οι εργασίες στον ΣΜΑ στην Ευκαρπία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013, 12:08
Συνεχίζονται οι εργασίες στον ΣΜΑ στην Ευκαρπία
Παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, εισαγγελέα και κατοίκων της Ευκαρπίας (που βρίσκονται σε απόσταση από το έργο) συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες περίφραξης του χώρου όπου θα κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Στο σημείο μετέβησαν το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής που εναντιώνονται στη δημιουργία του ΣΜΑ.

«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε ότι «μια ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή του θα σημάνει αδυναμία απορρόφησης των δεσμευμένων πόρων με αποτέλεσμα την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ».

Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, τους διαβεβαίωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της όσον αφορά στους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής».

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των κατοίκων παρέδωσαν στον κ. Γεράνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά με την οποία ζητείται η απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του έργου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων που τάσσονται κατά της δημιουργίας του ΣΜΑ, Μιχάλης Σπάσος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει την πρόθεση του Δήμου Παύλου Μελά να αποχωρήσει από τον ΦΟΔΣΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα έργο που δεν θέλει η τοπική κοινωνία και να προχωρήσει στην υλοποίηση δικής του πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή από πλευράς των κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον χώρο κατασκευής του έργου, ο κ. Σπάσος υποστήριξε ότι τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία προβλέπει - μεταξύ άλλων - και τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεράνης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογράμμισε ότι οι εργασίες για τον ΣΜΑ της Ευκαρπίας προχωρούν κανονικά και ότι πρόκειται για έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη που θα υλοποιηθεί. Χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, ωστόσο επανέλαβε ότι το έργο του ΦΟΔΣΑ θα συνεχιστεί.

Όσον αφορά στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι απαραίτητη για να μην εκδηλωθούν φαινόμενα που δεν έχουν σχέση με το έργο» και ότι «όσο εξελίσσονται οι εργασίες η αστυνομική παρουσία θα μειώνεται».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013, 12:08