Σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014, 01:27
Σεισμός 5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κεφαλονιά.

Oι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους, καθώς δύο σεισμικές δονήσεις είχαν αναστατώσει το πολύπαθο νησί και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 8 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 13 χλμ.


H επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

O σεισμός έγινε αισθητός σε Πάτρα, Αίγιο, Άρτα, Πύργο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ιθάκη, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καλαμάτα καθώς και σε άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας.


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση (σ.σ.: 5 R) ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Κέρκυρα


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στα Ιωάννινα


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Ριόλο Αχαΐας

Η ανησυχία των κατοίκων του νησιού είναι έκδηλη, καθώς πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο σεισμό που σημειώνεται στην Κεφαλονιά σε διάστημα τριών ημερών.


(Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η οποία δείχνει το εστιακό βάθος του σεισμού αρχικά στα 5 χιλιόμετρα)

Σύμφωνα με τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στην ίδια περιοχή όπου την Παρασκευή είχε γίνει ένας άλλος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - στο συγκεκριμένο σημείο είχε σημειωθεί και ο μεγάλος σεισμός του Ιανουαρίου.  Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε στο zougla.gr πως το φαινόμενο παρακολουθείται και πως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.


Κάτοικοι της Κεφαλονιάς επικοινώνησαν με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα και ανέφεραν ότι έχουν αναστατωθεί, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν βγει στους δρόμους.

Ο κ. Ηλίας Κοσμάτος μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε ότι γίνονται συνεχείς μετασεισμοί.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Οι κάτοικοι του νησιού αναφέρουν ότι ο σεισμός είχε βοή και διάρκεια, ενώ σημειώνονται αισθητές μικροδονήσεις.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τα Αστυνομικά Τμήματα Ληξουρίου και Αργοστολίου, όπου δεν είχε γίνει καμία αναφορά για ζημιές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Κανένα τηλεφώνημα για τραυματισμό δεν υπήρχε και στο νοσοκομείο Αργοστολίου.


Η προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου δίνει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ, όπως και το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο

Παρακολουθήστε τους σεισμογράφους που εγκαταστάθηκαν στην Κεφαλονιά

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε δίκτυο ψηφιακών φορητών σεισμογράφων στην Κεφαλονιά.

Το δίκτυο αυτό στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα σεισμολογικά δεδομένα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.Οι αναγνώστες του zougla.gr μπορούν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα από τις καταγραφές των πέντε σταθμών του σεισμολογικού δικτύου, κάνοντας κλικ στα ακόλουθα links κάθε σταθμού:Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,2R στο Αργοστόλι

Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

Σεισμός 4,8R στην Κεφαλονιά
                        

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014, 08:15