Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε από το πρωί της Δευτέρας το νησί της Κεφαλλονιάς μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1R χθες το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σεισμική δόνηση, η οποία πέραν του νησιού έγινε αισθητή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, από την Αττική έως τα Τρίκαλα και από τα Γιάννενα έως τη Λαμία, ανάγκασε τους κατοίκους να περάσουν τη νύχτα έξω από τις οικίες τους, στις αυλές των σπιτιών τους, σε πάρκα και σε αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα, μετασεισμοί εξακολουθούν να κλονίζουν την ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις αλλεπάλληλες δονήσεις

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε μεγάλη εκτόνωση του φαινομένου μετά τον βραδινό ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5,2R. Ο μεγάλος κίνδυνος έχει περάσει» δήλωσε στο zougla.gr ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε πως «ο πρώτος και ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ήταν ο κύριος, αλλά θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Επίσης, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «πριν από ενάμιση μήνα είχαμε κάποιες ενδείξεις – σήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την ομάδα ΒΑΝ» και συμπλήρωσε ότι «τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν άψογα. Ωστόσο, οι κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν υποστεί ζημιές καλό θα ήταν να επιστρέψουν».

O Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε στο zougla.gr πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, ενώ πρόσθεσε πως «πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό και μια περιοχή όπου στο παρελθόν έχει δώσει μεγαλύτερα μεγέθη».

«Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 100 μετασεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός μετά την ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής ήταν μεγέθους 5,2R στις 20.45 το βράδυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, οι δονήσεις δεν σταματούν, ωστόσο μέχρι αυτήν την ώρα (σ.σ.: 10.00 π.μ.) έχουν καταγραφεί 85 – 100 δονήσεις».

Εγκατάσταση σεισμογράφων στην Κεφαλλονιά από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την ίδια ώρα φορητό σεισμολογικό δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με υπεύθυνο τον ερευνητή Γεράσιμο Χουλιάρα, αναχωρεί από την Αθήνα ευρισκόμενο σε εντεταλμένη αποστολή για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλλονιά.

Το φορητό δίκτυο θα εγκατασταθεί στην επικεντρική περιοχή του σεισμού των 6R, βόρεια από το Ληξούρι και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, έτσι ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου.

Μέσω της ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα και όλους τους σεισμούς που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Eκτεταμμένες ζημιές

Διασωστικά συνεργεία βρίσκονται στους δρόμους και πραγματοποιούν έρευνες, ενώ κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα μετέβησαν στο νησί για τη διενέργεια αυτοψίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι περίπου 700 σεισμόπληκτες οικογένειες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε δύο πλοία.

Εκτενείς είναι οι ζημιές σε δημόσια κτήρια αλλά και σε περιουσίες ιδιωτών, όπως σπίτια και ξενοδοχεία.
Με τον φόβο ζωγραφισμένο στα μάτια τους, οι κάτοικοι περιμένουν με υπομονή επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές Αρχές.

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι κάτοικοι που δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ισχυρότερος από τον αντίστοιχο του 1953, εστιάζοντας την προσοχή τους και στις ζημιές που προκλήθηκαν εντός των σπιτιών τους από την πτώση αντικειμένων. Όπως ξεκαθαρίζουν, για τουλάχιστον τρεις ημέρες δεν πρόκειται να μπουν μέσα στις κατοικίες τους, ενώ ορισμένοι φοβούνται επανάληψη εικόνων της δεκαετίας του ’50, όταν μπουλντόζες είχαν ισοπεδώσει ολόκληρους οικισμούς.

Ενδεικτική του τρόμου που σκόρπισε ο Εγκέλαδος είναι η μαρτυρία ενός αλλοδαπού, λιβανικής καταγωγής, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

«Τι να σου πω; Είναι κάτι το τρομακτικό. Είμαι 57 ετών, πέρασα τον πόλεμο του Λιβάνου και με αυτό που έχω δει σήμερα δεν πρόκειται να μπω στο σπίτι» είπε.

Συνολικά 45 μετασεισμοί έως τις 9.00 το πρωί

Στο μεταξύ σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

«Ευτύχημα το γεγονός ότι άντεξαν τα σπίτια»

Για τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλλονιάς μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

«Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 ήταν μεγέθους άνω των 4,5R» είπε.

«Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, αν και η επιτάχυνση ξεπέρασε τα 0,4G -γεγονός που υπερβαίνει την αντοχή των κτηρίων σύμφωνα και με τον αντισεισμικό κανονισμό- παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξαν καταρρεύσεις υποδομών. Αυτό δείχνει πως οι κατασκευές στη χώρα μας είναι πολύ καλές» επεσήμανε επίσης μετά την ολοκλήρωση της μεταμεσονύχτιας σύσκεψης στο δημαρχείο του Αργοστολίου.

Παράλληλα, ανέφερε πως μικρές ζημιές έγιναν στα λιμάνια και στο οδικό δίκτυο, ενώ μικρότερης σημασίας ήταν στα κτήρια.

«Επτά ελαφρά τραυματίες, κανένας νεκρός»

Με την ανακούφιση, ζωγραφισμένη στα μάτια του και εμφανώς καταβεβλημένος από το προχωρημένο της ώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έκανε τα ξημερώματα έναν πρώτο απολογισμό του ισχυρού σεισμού των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την Κεφαλλονιά στις 15.55 το μεσημέρι της Κυριακής.

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επτά ελαφρά τραυματίες στα κατά τόπους κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Αργοστολίου, ενώ επεσήμανε πως ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα».

Όσον αφορά στις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις τόνισε πως δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στα κτήρια, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι για τη στατικότητα και τα επίπεδα ασφαλείας τους θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Προτεραιότητα θα δοθεί στις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι μέσα στην ημέρα θα φθάσει στην Κεφαλλονιά επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τουλάχιστον 700 κατοίκους του νησιού.

Όπως εξήγησε, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ήταν δύσκολο για τους κατοίκους να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους.

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο Δημαρχείο Αργοστολίου

Η μεταμεσονύχτια σύσκεψη στο Δημαρχείο Αργοστολίου Κεφαλλονιάς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα παρουσία του Γιάννη Μιχελάκη.

Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει ύστερα από την ολοκλήρωση της αυτοψίας σε συνοικίες που εντάσσονται εντός των διοικητικών ορίων της Παλικής (πρώην Ληξούρι). Στην κεντρική αίθουσα βρέθηκαν και τα μέλη του κλιμακίου της ΕΜΑΚ, το οποίο έφθασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νησί, προκειμένου να συνδράμει στις κατά τόπους επιχειρήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν μεταξύ άλλων:

  • ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Καβέτσος
  • ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Β. Γεωργιάδης
  • ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης
  • ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος
  • ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής και
  • ο δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παρίσης.

Όπως τόνισαν αρμόδιοι φορείς στον απεσταλμένο του zougla.gr Σωτήρη Σκουλούδη, πρώτη προτεραιότητα για σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, είναι να επιστρέψει η «δημόσια ζωή σε κανονικούς ρυθμούς», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε ασφαλή τοποθεσία. Παράλληλα, ειδικά κλιμάκια μηχανικών θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και σχολεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες θα μεταφερθούν περίπου 60 υπερήλικες από το γηροκομείο της πόλης, το οποίο ήταν από τα πρώτα κτήρια που εκκενώθηκαν, σε ξενώνες στο μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου. Η συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση απέχει περίπου 15 χλμ. από το Ληξούρι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε συναντήσεις με πληγέντες του νησιού στο Ληξούρι, πόλη την οποία επισκέφθηκε αμέσως μετά την προσγείωση του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο τον μετέφερε στην Κεφαλλονιά.

Μετά την ολοκλήρωση ολιγόλεπτων συνομιλιών με κατοίκους του νησιού, κατά τη διάρκεια των οποίων άκουσε τα αιτήματα και τα παράπονά τους, κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο του Αργοστολίου.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Κεφαλλονιά

Λίγο μετά τις 00.15 τα μεσάνυχτα το οχηματαγωγό – επιβατηγό πλοίο «Νήσος Κεφαλλονιά» έδεσε στο λιμάνι του Πόρου Κεφαλλονιάς, μεταφέροντας το ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Κυλλήνη.

Η αποστολή αποτελείται από ένα διασωστικό όχημα σεισμών και δύο πυροσβεστικά οχήματα, στα οποία επιβαίνουν ο διοικητής της ΕΜΑΚ και εννέα πυροσβέστες. Μαζί τους έχουν και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Σύμφωνα με άνδρα της ΕΜΑΚ, ο οποίος μίλησε στον απεσταλμένο του zougla.gr στην Κεφαλλονιά Σωτήρη Σκουλούδη, ο δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης, γι’ αυτό και έχουν προγραμματιστεί ειδικές διαδρομές με καραβάκι ανάμεσα στις δύο παραθαλάσσιες πόλεις.

Το κλιμάκιο έχει ταξιδέψει στην Κεφαλλονιά για προληπτικούς λόγους και θα παραμείνει εκεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Συνεχείς μετασεισμοί

Την ίδια στιγμή δεν σταματάει να «χορεύει» το έδαφος κάτω από τα πόδια των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, καθώς οι σεισμικές δονήσεις που ακολουθούν τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι συνεχείς.

Στον χάρτη που ακολουθεί με πορτοκαλί αστέρι είναι η σεισμική δόνηση των 5,2R που σημειώθηκε στις 20.45 το βράδυ, ενώ με κίτρινο ο σεισμός των 6,1 R, ο οποίος έγινε στις 15.55 το απόγευμα της Κυριακής.

Χάρτης με τους τελευταίες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Κεφαλλονιάς

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο τη σεισμικότητα στην περιοχή της Κεφαλλονιάς μέσα από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τόσο τα σχολεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όσο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο εδρεύει στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς.

Ο ισχυρός σεισμός -μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- που σημειώθηκε στις 15.55 το απόγευμα της Κυριακής έχει σημάνει συναγερμό στις τοπικές Αρχές, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), του ΤΕΙ και των πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και μονάδες απασχόλησης νηπίων) για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

Η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. των δημοτικών παιδικών σταθμών:

«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Δευτέρα 27/01/2014, καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ΔΕΝ θα λειτουργήσει λόγω της σημερινής σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος Μετασεισμικός Έλεγχος όλων των Κτηρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας. Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επαναλειτουργία των μονάδων αυτών θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση και με επικοινωνία σας με τις κατά τόπους δομές».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης