Του Πολύβιου Κανέ

Φωτογραφίες και Video Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, η οικογένεια Τρωϊάνου μετανάστευσε στη Νεμέα, όπου εδώ και δεκαετίες ασχολείται με την αμπελουργία. Αμπελώνας παμπάλαιος, ιστορικός αλλά ιερός, η Νεμέα κυριαρχεί ως αναφορά στο διάβα της ιστορίας.

Παλιά οι Γάλλοι εισήγαγαν το «αίμα του Ηρακλή» από την Νεμέα, τον ντόπιο ερυθρό οίνο δηλαδή, για να προσδίδουν χρώμα στα δικά τους τα κρασιά, κυρίως σε εκείνα που παράγονται στην περιοχή του Μακόν, του Μπωζολέ κλπ. Σιγά  – σιγά ο αμπελώνας αυτός ξαναβρήκε τον βηματισμό του υιοθετώντας νέες καλλιεργητικές μεθόδους, νέες ποικιλίες, νέες νοοτροπίες. Δεν είναι εύκολη δουλειά ο εκσυγχρονισμός ενός αμπελώνα. Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να εκσυγχρονιστούν τα παραδοσιακά μυαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι εξαιρετικά κοπιαστικό και χρονοβόρο να παντρέψεις έστω και ομοειδείς δραστηριότητες όταν πρέπει να προσδιορίσεις από την αρχή μία νέα κουλτούρα συμβίωσης της οινοποιίας, της τυροκομίας, της αλλαντοποιίας και της εστίασης.

Σε κάποιες χώρες, ή μάλλον σε κάποιους «ιερούς τόπους»  προσκυνήματος της παγκόσμιας γαστρονομίας, αυτό το πάντρεμα της γεύσης, της οσμής, της ακοής, της αφής, με την γνώση για το κρασί, το τυρί, το αλλαντικό, την αισθητική της γευσιγνωσίας και το πρωτόκολλο της  απόλαυσης. Γιατί μιλάμε για απόλαυση όταν συζητούμε για κρασί, για ποικιλίες τυριών, για παραγωγή ιδιαίτερης ποιότητας αλλαντικών.

Πριν από πολλά χρόνια εκεί στην Υπερείδου και Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Περιστέρι υπήρχε ένα κρασοπουλιό. Ένα πρατήριο πώλησης κρασιού χύμα από το Οινοποιείο Τρωϊάνου στη Νεμέα. Τα χρόνια πέρασαν. Οι γενιές διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Ο Κώστας και η Μαρία.

Ο ένας μουσικός που μαθήτευσε και έπαιξε πλάι στα μεγάλα ονόματα αλλά γρήγορα κατάλαβε το εφήμερον αυτής της θαυμάσιας ενασχόλησης. Η άλλη, προσπάθησε να γίνει δημοσιογράφος, σπούδασε πάντως, ερωτεύτηκε. Κληρονόμος και αυτή του αμπελώνα αποφάσισε με τον Κώστα να αλλάξουν τον συνήθη τρόπο κατανάλωσης του οίνου. Καθόλου εύκολο εγχείρημα.

Εκεί λοιπόν στο μαγαζί στο Περιστέρι έστησαν ένα σύγχρονο, κομψό, ελκυστικό Wine Bar, ένα σημείο προσέλευσης «πιστών» αλλά και εκκολαπτόμενων νεοσύλλεκτων  στη γευσιγνωσία.

Φρέσκα τυριά με εκρηκτική διάθεση όταν αγγίζουν τον ουρανίσκο, μοναδικά αλλαντικά με οργανικής προέλευσης από ελεγχόμενα κοπάδια ,κρέας υγιεινό, χωρίς περισσή αλατότητα και συντηρητικά που σκοτώνουν, φτιαγμένα από μερακλήδες που επεξεργάζονται τον μαύρο χοίρο και τον αγριόχοιρο και όχι μόνον, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, πάντα στο Περιστέρι. Άνθρωποι μερακλήδες αλλά πάνω απ’ όλα μπεσαλήδες.

Ο Κώστας και η Μαρία θέλουν να επικοινωνήσουν το πάθος για τα προϊόντας υψηλής γαστρονομικής αξίας καθώς και το πάθος τους για το κρασί στους νέους ανθρώπους. Θέλουν να συζητούν με  τους πελάτες τους αλλά κυρίως θέλουν να βλέπουν τα νέα παιδιά να συζητούν μεταξύ τους γύρω από ένα ποτήρι καλό κρασί και ένα πλατό με τυριά μακράς ωρίμανσης και αλλαντικά που αντί για δηλητήρια εμπεριέχουν από τη φύση τους Ωmega 3.  

Ας ρίξει κάποιος μια ματιά στη φάρμα που εκτρέφονται τα ζώα πάνω εκεί στα Τρίκαλα και θα καταλάβει . Ας μιλήσει έστω και για λίγο με του αλλαντοποιούς σε αυτό το σύγχρονο εργαστήριο στο Περιστέρι και «συλλάβει» το νόημα.

Μιλήσαμε με τον Κώστα και την Μαρία οι οποίοι απευθύνθηκαν στον φακό της Ζούγκλας και εξήγησαν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα. Το Wine Bar λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Πήγαμε νωρίς γύρω στις οκτώ το βράδυ για να καταφέρουμε να πούμε και καμιά κουβέντα. Όταν φύγαμε ήταν περασμένα μεσάνυκτα.

Ο χώρος ήταν γεμάτος κυρίως από νέους οι οποίοι, πράγμα σπάνιο στην εποχή μας, δεν ασχολούνταν μόνο με τις εφαρμογές στο κινητό τους, αντίθετα μιλούσαν μεταξύ τους γύρω από ένα ποτήρι κρασί ή ακόμη και μπύρα αφού το «Οινοποιείο Τρωϊάνου» παράγει και την δική της Pils.

Δείτε τι είπαν στον φακό της Ζούγκλας, η Μαρία Τρωϊάνου και ο Κωνσταντίνος Ντέμος, οι άνθρωποι πού οραματίστηκαν αυτό το στέκι γεύσης και απόλαυσης μέσα στο ιδιόμορφο χάος του αστικού ιστού της Αττικής στο Περιστέρι.

 

 

 

 

 

Που θα τους βρείτε

Οινοποιείο Τρωϊάνου

Μεγάλου Αλεξάνδρου 51 &, Υπερείδου, Περιστέρι 121 32

Τηλέφωνο: 21 0576 4644

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης