Τη θεσμοθέτηση και διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής ζητούν οι καλλιεργητές της σταφίδας, που για ακόμα μία φορά κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ότι η συμφωνία για 1,40 το κιλό της κορινθιακής αγοράς από τον παραγωγό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι δεσμεύσεις, όπως είπαν οι ίδιοι, δεν ήταν τίποτα άλλο από λόγια του αέρα.

Μάλιστα, επειδή πλησιάζει το τέλος του μήνα, όπου οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει τιμολόγια με πώληση 150 κιλά ανά στρέμμα τουλάχιστον για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, οι έμποροι αφήνουν τον καιρό να περνάει, πιέζοντας ασφυκτικά, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, για να αγοράζουν με 50, 60, 70 και 80 λεπτά το κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ραντεβού είχε δοθεί για χθες το πρωί στις 11:00 στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, όπου συγκεντρώθηκαν με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις της σταφίδας και τον εμπαιγμό που υφίστανται όσον αφορά το θέμα της τιμής.

«Είμαστε στους δρόμους από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει αυτό το θέμα με τη σταφίδα και τον μεγάλο εμπαιγμό με την τιμή που έχουμε υποστεί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μια χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα, ότι θα δώσουν στους παραγωγούς κάτι επάνω στην τιμή, λόγια τα οποία εκ των πραγμάτων σήμερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από κοροϊδία. Οι έμποροι με τη δήλωση του υπουργού για τη συμφωνία εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν τη σταφίδα τζάμπα, 80 και 90 λεπτά το κιλό. Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη, πρώτον, και θα πρέπει οι παραγωγοί να παραδώσουν κάτι που αν δεν γίνει υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ενίσχυση. Δεύτερον, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν την οικογένειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης.

Με τον αντιπεριφερειάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου οι αγρότες με τα γεωργικά μηχανήματα και οχήματα έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και κατέληξαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπου είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο.

Ο κ. Γιαννόπουλος τους επισήμανε πως κατανοεί το πρόβλημά τους και το συμμερίζεται αλλά δεν εμπίπτει στη δική του αρμοδιότητα και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι παρέμβαση με επιστολή στον υπουργό. Κάτι που, όπως είπε, είχε κάνει και στον παρελθόν μαζί με τον περιφερειάρχη. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι σήμερα κιόλας θα φύγει η επιστολή προς τον κ. Λιβανό με τα αιτήματα των παραγωγών για την επίλυση του προβλήματος.

Επίσης, του έθεσαν και το ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί αυτές τις μέρες από τον πάγο που έριξε Παρασκευή και Σάββατο και ζήτησαν και αυτό να τεθεί υπόψη στον υπουργό ώστε άμεσα να διευθετηθεί και το θέμα της ποσότητας της σταφίδας που θα πρέπει να παραδώσουν για να πάρουν τη συνδεδεμένη.

Τι ζητούν

Οι αγρότες ζητούν κατώτερη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα και να σταματήσουν τα παιχνίδια με τους εμπόρους και την Παναιγιάλειο, που είναι εις βάρος των παραγωγών. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο και να τελειώνει ο γολγοθάς των αγροτών.

Επιπλέον, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους της καλλιέργειας, που έχει φθάσει στα ύψη, έχοντας ανέβει πάνω από κατά 100% λόγω της αύξησης του ρεύματος, των λιπασμάτων των πετρελαίων και των άλλων εφοδίων και φαρμάκων.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση κατώτερη τιμή τουλάχιστον 2 ευρώ. Μπορεί το κράτος να αγοράσει τη σταφίδα από τους παραγωγούς και να τη δώσει στον στρατό, στα σχολεία και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν από το 1870  για να υπάρχει η σταφίδα σήμερα και να είμαστε εμείς εδώ σήμερα και να μιλάμε», τόνισε ο κ. Βομπίρης.

«Δυστυχώς, τα βάσανα των αγροτών και ειδικά των σταφιδοπαραγωγών δεν έχουν τέλος. Κοροϊδία, κοροϊδία, κοροϊδία. Μας είπαν ότι βγήκε λευκός καπνός, ότι τη σταφίδα θα την πουλήσουμε με 1,40 ευρώ, αλλά έχει περάσει ένας μήνας και ένα μέρος της σταφίδας έχει μείνει στις αποθήκες. Η μεγαλύτερη ποσότητα έχει φύγει με 0,50, 0,60, 0,70 λεπτά το κιλό και λύση δεν φαίνεται πουθενά. Ο λευκός καπνός έχει γίνει μαύρος για τους σταφιδοπαραγωγούς. Η σταφίδα έζησε γενιές και γενιές ανθρώπων και βλέπουμε τώρα ότι πάει προς κατάργηση.

Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους -αθέμιτος ανταγωνισμός, συμφέροντα- την οδηγούν προς κατάργηση και ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει και κόβει τα κλίματα λόγω της αγανάκτησης που έχει από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Θα ήθελα να απαιτήσω από την κυβέρνηση, τους βουλευτές, την Περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω στη σταφίδα και να δώσουν λύση στο πρόβλημα» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, παραγωγός από τη Βροχίτσα.

 

Πηγή: Εφ. Πατρίς Ηλείας / patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης