Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα, στο Πολύκαστρο, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί από το πρωί στο νομό Κιλκίς.

Ο κ. Μπαλάφας, συνοδευόμενος -μεταξύ άλλων- από τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις συνθήκες στη δομή της Νέας Καβάλας και αναφέρθηκε στην “αξιέπαινη αλληλεγγύη και κατανόηση” των κατοίκων και φορέων του νομού Κιλκίς απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σημερινή κατάσταση στην ανοιχτή αυτή δομή είναι αρκετά ικανοποιητική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και περιέγραψε τις συνθήκες για τους περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες -στην πλειοψηφία τους Σύροι- που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή. «Οι συνθήκες στέγασης και παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας είναι ικανοποιητικές, ενώ πλέον δεν υπάρχει μαζική σίτιση αλλά οι πρόσφυγες παίρνουν ένα ποσό και κάνουν τις δικές τους αγορές, διοχετεύοντας έτσι και μια ρευστότητα οικονομική στην τοπική αγορά, πράγμα το οποίο ικανοποιεί και την ίδια» σημείωσε ο κ. Μπαλάφας, επισημαίνοντας ότι παρέχονται ακόμη προγράμματα ψυχαγωγίας για τα παιδιά και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

«Θα έλεγα ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει πολλές δοκιμασίες εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας στις χώρες τους βρίσκουν στην πατρίδα μας φιλοξενία, κατανόηση, αλληλεγγύη» ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας πως «οι κάτοικοι πρώτα απ’ όλα του νομού Κιλκίς, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλοι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες έχουν δείξει μια αξιέπαινη αλληλεγγύη, κατανόηση και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά καθώς το Κιλκίς είναι μια προσφυγομάνα».

Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη συνεισφορά του Συλλόγου OMNES, τον οποίο και επισκέφθηκε, για τον «αποτελεσματικό και αξιέπαινο τρόπο, με τον οποίο δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διαμερισμάτων και της εγκατάστασης σ’ αυτά προσφύγων και μεταναστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε δε, ότι η χρηματοδότηση των παραπάνω γίνεται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διοχετεύονται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, στο δημαρχείο της πόλης, αλλά και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλο Τονικίδη, στο Επιμελητήριο.

Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Μπαλάφας επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου είχε συνάντηση με τη διευθύντρια Μαρία Βλάχου. «Το νοσοκομείο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε «καλύπτει τις ανάγκες του γηγενούς πληθυσμού του Κιλκίς αλλά και όποιες ανάγκες υπάρχουν των προσφύγων και μεταναστών, ικανοποιητικά και με επάρκεια, χάριν και στις προσπάθειες των γιατρών και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού».

Απόψε, ο κ. Μπαλάφας θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, με θέμα: «Ο δρόμος μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου- Οικονομικές προοπτικές και πολιτικές εξελίξεις με την κοινωνία όρθια», όπου, όπως είπε, αναμένεται να συζητηθούν -πέραν του προσφυγικού- τα πολιτικά ζητήματα «μετά το τέλος της πολύ δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης» αλλά και «την περίοδο που σηματοδοτούν οι θετικές κατ’ αρχήν αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup».

«Χωρίς κανένα εφησυχασμό και με κατανόηση των δυσκολιών εκτιμάμε ότι έχει μείνει ανοιχτός αυτός ο δρόμος που οδηγεί τη χώρα μας στην έξοδο από τα μνημόνια πρώτα απ’ όλα, στην έξοδο στις αγορές τον επόμενο χρόνο -ίσως και νωρίτερα- και από εκεί και πέρα στην έξοδο από την κρίση, για να δούμε καλύτερες μέρες» υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης