Σχετικά με ανακοινώσεις από αξιωματούχους του ΠΟΥ, ότι ο ιός μπορεί να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: «Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στον πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό προς το παρόν εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός. Ακόμα μαθαίνουμε το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας, δηλαδή καρδιολογικές και νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις κ.α. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί -ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως π.χ. κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς –και λόγω της δυσπιστίας και των fake news για τα εμβόλια.

Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορωνοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν θα έχουμε εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός, ιός δηλαδή που θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από άλλη χώρα ή περιοχή και χωρίς να φτάνει στο μηδέν όλη αυτήν την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Οι ιοί που προκαλούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναφορά αυτή του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα προέκυψε από:

  • Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε με τον ιό
  • Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στη στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος, όπως μαζικές συναθροίσεις και αγνόηση των μέτρων υγιεινής
  • Την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες, την ώρα που όλοι προσπαθούν σιγά-σιγά να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα.

Προγραμματίζονται τέσσερις μελέτες για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Σχετικά με μελέτες που προγραμματίζονται στη χώρα μας για την πορεία και τα χαρακτηριστικά της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ιδιαίτερα μετά από μια ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας, που δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό –ίσως λιγότερο και από το 0.5% του πληθυσμού. Περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την πορεία είναι απαραίτητα. Για αυτόν τον λόγο, ήδη προγραμματίζεται και έχει ξεκινήσει διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

  • Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.
  • Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας. Ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000 από αιμοδότες. Σύντομα θα έχουμε πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα, από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18-65 έτη.
  • Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Η μελέτη αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων και συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα που θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό, πρόταση ερευνητικής ομάδας ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Κρήτης.

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης