Μεγάλες και άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ζήτησε το κουαρτέτο των θεσμών από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μεγάλο «αγκάθι» ο επανυπολογισμός των συντάξεων, καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικά στοιχεία πριν από το 2002 λόγω απουσίας μηχανογράφησης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το επόμενο προγραμματισμένο τετ α τετ είναι για το ερχόμενο Σαββάτο, με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών να συνεχίζουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, ζητώντας παράλληλα επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, σύσταση και ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, επίλυση των «κόκκινων δανείων» και κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών έως και το 2018.

Στο φλέγον θέμα του ασφαλιστικού, πάγια αιτήματα των δανειστών είναι:

  • η χορήγηση εθνικής σύνταξης κάτω από 384 ευρώ, με 15 χρόνια ασφάλισης
  • τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις και
  • ο άμεσος επανυπολογισμός όλων των συντάξεων. 

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση ζητεί το θέμα αυτό να ανοίξει στο τέλος της διαπραγμάτευσης, όταν θα έχουν κλείσει, δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται του ασφαλιστικού (ποσοστά αναπλήρωσης, εθνική σύνταξη, εργοδοτικές εισφορές).


Τέσσερα σημεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι συζητήσεις με τους θεσμούς κινήθηκαν στα εξής τέσσερα σημεία:

1. «Αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, ύψος της εθνικής σύνταξης και νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
2. Βελτιώσεις στην κοινωνική ασφάλιση των αγροτών και των επαγγελματιών.
3. Τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων από το 2018 και «προσωπική διαφορά» που προκύπτει από τις προωθούμενες αλλαγές.
4. Επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί το ζήτημα του επανϋπολογισμού των συντάξεων κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων που αφορούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά στοιχεία πριν από το 2002 λόγω απουσίας μηχανογράφησης.

Οι θεσμοί θέτουν ως στόχο στο συνταξιοδοτικό για το 2016 την εξοικονόμηση πόρων που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, ενώ έχουν εγείρει ενστάσεις σχετικά με την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς -μέτρο που βρίσκεται στα προτεινόμενα του σχεδίου Κατρούγκαλου για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης