Καλή χρονιά σας εύχεται η zougla.gr. Το 2012 θα είναι σκληρό και για πολλούς από εμάς οδυνηρό. Θα κριθεί εάν και κατά πόσο αυτή η χώρα θα σταθεί στα πόδια της, θα πάψει να αγκομαχά και θα πάρει ανάσες που θα της επιτρέψουν να ατενίζει με αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία το μέλλον.

Το 2012 θα είναι σκληρό και οδυνηρό και για την Ευρώπη η οποία αναπόφευκτα θα καταβάλλει το τίμημα που συνεπάγεται η θλιβερά αναξιόπιστη και αναποτελεσματική ηγεσία της. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες καλούνται να βιώσουν και αυτές την σκληρή λιτότητα και τη λήξη της περιόδου της αυταρέσκειας και της αλαζονείας.

Στο λυκαυγές της νέας χρονιάς ας αναλογιστούμε πως το 2012 είναι έτος εκλογών και άρα χρονιά ανάληψης ατομικής ευθύνης έναντι των εξελίξεων. Δεν φταίνε μόνον οι ταγοί. Φταίνε και εκείνοι που τους επέλεξαν να κυβερνήσουν. Είμαστε πολίτες που βιώνουν την κρίση έως το μεδούλι της ύπαρξης τους. Είμαστε πολίτες μιας χώρας η οποία λοιδορείται. Οι δανειστές καγχάζουν, υβρίζουν, απαξιώνουν. Ας είναι το 2012 η απαρχή ενός οδοιπορικού που θα οδηγεί στον αυτοσεβασμό και στην συνέχεια τον εξαναγκασμό των εταίρων και άσπονδων φίλων και συνεταίρων να ανακαλέσουν. Η Ιστορία γράφεται με μία δική της λογική, με τη διαφορά ότι η Ιστορία καταγράφεται με χρονική καθυστέρηση.

Το 2011 κατέδειξε το πόσο άγνωστες λέξεις ήταν στο καθημερινό νεοελληνικό λεξιλόγιο, έννοιες όπως αλληλεγγύη, συμπαράσταση, φιλαλληλία. Μόλις τώρα και με βραδύ ρυθμό οι συμπολίτες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης η οποία κτυπά την πόρτα του καθενός. Στα Βαλκάνια και σε κάθε γλώσσα που μιλιέται σε αυτήν την ευλογημένη γη ,υπάρχει μια παλαιά ρήση. «Το πρωί σαν ανοίξεις το παράθυρο, πρώτα λες καλημέρα στον γείτονα και μετά στον Θεό». Ας φροντίσει ο κάθε πολίτης να κάνει καθημερινή του έγνοια τις λέξεις, αλληλεγγύη, συμπαράσταση και αλληλοβοήθεια. Το έχουμε ανάγκη. Το απαιτούν οι καιροί.

Η νέα χρονιά έφθασε. Χωρίς φανφάρες και κραυγές υποδεχόμαστε το 2012 αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες. Υπάρχει ωστόσο, μία χαραμάδα φωτός η οποία επιτρέπει στον καθένα να αισιοδοξεί. Αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, αυτή η γλώσσα, πέρασε επανειλημμένα από τις Συμπληγάδες της Ιστορίας και απέδειξε πώς προέρχεται από καλή γενιά. Η μιζέρια δεν μας ταιριάζει. Η μεμψιμοιρία δεν αποτελεί δικό μας χαρακτηριστικό. Είμαστε πολύ σκληροί για να παραδοθούμε και πολύ παλιά ράτσα για να γονατίσουμε.

Για να πάρουμε μια γεύση για το τι αφήσαμε πίσω μας, τι έζησαν οι παλαιότεροι, πώς πορεύτηκε ο κόσμος σε αυτήν τη ζωή, τι είδαν τα μάτια των γερόντων και για να αναλογιστούμε το τι θα δουν τα μάτια των νεωτέρων, ας ρίξουμε μια ματιά στο βίντεο που ακολουθεί. Τιτλοφορείται «Δεν αρχίσαμε εμείς την φωτιά» και συνοδεύεται από το ομώνυμο τραγούδι. Όπως επιμένουν και οι παλαιότεροι… «έχουν οι καιροί γυρίσματα».

Χρόνια πολλά, λοιπόν. Ας δούμε πώς γιόρτασε ο πλανήτης την έλευση της νέας χρονιάς.

Σημειώνεται πως τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό ήταν τα πρώτα που γιόρτασαν την έλευση του 2012, καθώς με κυβερνητική απόφαση διαγράφηκε από το ημερολόγιο η 31η Δεκεμβρίου, γιατί όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι των νησιών του νότιου Ειρηνικού δεν ήθελαν να γιορτάσουν και πάλι τελευταίοι. Έτσι, στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, αντί να ξημερώσει 31 Δεκεμβρίου, ξημέρωσε 1η Ιανουαρίου.

Αθήνα

Οι Αθηναίοι και φέτος γιόρτασαν την άφιξη του νέου έτους στην πλατεία Κοτζιά, όπου είχε στηθεί μια αξιοπρεπής γιορτή για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στις 22:45 στην πλατεία Ομονοίας.

Η συναυλία έλαβε άλλο χρώμα όταν έκαναν την εμφάνισή τους έξι ξυλοπόδαροι που ενώθηκε με τη μπάντα. Στις 23:15 μπάντα και ξυλοπόδαροι κατευθύνθηκαν υπό τις μουσικές μελωδίες προς την πλατεία Κοτζιά. Εκεί, ένωσαν τις μελωδίες τους με την Συμφωνική Ορχήστρα, τη Μεικτή Χορωδία, την Big Band και την Ελληνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Περίπου 200 μουσικοί βρέθηκαν επί σκηνής, ενώ το τραγουδιστικό μέρος κράτησαν οι Δώρος Δημοσθένους, Τζίνα Πούλου και Σταμάτης Μπερρής.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο 2011» και για μια «μεγάλη δοκιμασία που πέρασαν οι Έλληνες πολίτες» κι έδωσε το σύνθημα για την υποδοχή της αλλαγής του χρόνου, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος λέγοντας πως δεν θα αφήσουμε την κρίση να μας καταβάλει.

Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φώτισαν τον αττικό ουρανό.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων προκειμένου να μετρήσουν τις τελευταίες στιγμές μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από σημαντικά γεγονότα.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να κάνει αισθητή την παρουσία της στους εορτασμούς της Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτούς στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ο κόσμος προσπάθησε να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

Με τους ήχους του κλασσικού τραγουδιού του Frank Sinatra, «New York», υποδέχτηκαν εκατομμύρια Αμερικανοί και ξένοι τουρίστες τη νέα χρονιά στο «Μεγάλο Μήλο».

Χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες βραδινές ώρες στην πλατεία «Times Square» προκειμένου να είναι εκεί τη στιγμή που θα σημάνει η αντίστροφη μέτρηση και η παραδοσιακή σφαίρα με τα 30.000 λαμπιόνια θα κατέβει στο έδαφος. Η Lady Gaga ήταν αυτή που ενεργοποίησε τον διακόπτη με ένα… φιλί, έχοντας δίπλα της τον δήμαρχο της πόλης, Michael Bloomberg, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του.

Στις 07:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, 00:00 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα Νέας Υόρκης, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο τη χαρά του προς φίλους και συγγενείς.

Εικόνες από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και ABC έδειχναν εικόνες από χαρούμενα πρόσωπα να στέλνουν ευχές σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που ερωτευμένα ζευγάρια αντάλλαζαν φιλιά υπό τους ήχους των τραγουδιών «What a wonderful world» και «Over the Rainbow». 

 
Όκλαντ, Ν. Ζηλανδία

Τη νέα χρονιά υποδέχθηκε πρώτη με πυροτεχνήματα και εκδηλώσεις η Νέα Ζηλανδία. Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους, για να γιορτάσουν την έλευση του 2012. Η κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή οδήγησε στην ακύρωση κάποιων υπαίθριων εκδηλώσεων, ωστόσο τα πυροτεχνήματα στο Όκλαντ είχαν για άλλη μια φορά την τιμητική τους.

Σίδνεϋ, Αυστραλία



Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϋ, στην Αυστραλία, όπου υποδέχτηκε το νέο έτος μέσα σε μια πανδαισία που προσέφεραν οι επτά περίπου τόνοι πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

Ζητωκραυγές για το καλωσόρισμα, αγκαλιές, φιλιά, ευχές και μια ελπίδα το 2012 να είναι καλύτερο από το 2011.

Σημειώνεται πως από τις 21.00 (τοπική ώρα) περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θεατές είχαν πάρει θέση, για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα, που σηματοδοτεί την αλλαγή της χρονιάς. Φετινή θεματική της εκδήλωσης ήταν: «Ώρα να ονειρευτούμε» (Time to Dream).

Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ, η αντίστροφη μέτρηση για το 2012 έγινε στον ουρανοξύστη που είναι απέναντι από το λιμάνι, όπου φωτεινοί αριθμοί γιγαντιαίων διαστάσεων εναλλάσσονταν μέχρι το 0 και την καλή χρονιά.

Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι απελευθέρωσαν μπαλόνια μπροστά από τον Tokyo Tower. Στα μπαλόνια περιέχονταν και σημειώματα με ευχές κι ελπίδες για το 2012. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μνημόνευσαν τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε τις γνωστές επιπτώσεις στη Φουκουσίμα, στη Νοτιοανατολική Ιαπωνία το 2011.

Η Ταϊβάν υποδέχθηκε το 2012 με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων που με μια φλόγα φωτός και καπνού, κατάφεραν να ξεπεράσουν σε ύψος το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στον κόσμο.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, χιλιάδες ήταν οι Βουδιστές που έλαβαν μέρος στην ομαδική προσευχή που έχει καθιερωθεί να γίνεται λίγο πριν την αλλαγή του έτους, ώστε να υποδεχτούν όπως της αρμόζει τη νέα χρονιά.

Στο Ντουμπάι, το Burj Khalifa, το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, μεταμορφώθηκε σε μια οθόνη πυροτεχνημάτων που έπεφταν από τον τελευταίο όροφο.

Ευρώπη

Στο Λονδίνο, υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τα πυροτεχνήματα στο London Eye, που έπεφταν σαν βροχή επί οκτώ λεπτά. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά είχαν συγχρονιστεί με μουσική.

Καταιγίδες από πολύχρωμα πυροτεχνήματα «πυροβόλησε» στον ουρανό με τη συνοδεία γνωστών μουσικών κομματιών, όπως το «We Will Rock You» και το «Lucy».

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί τουρίστες, κατέκλυσαν από το απόγευμα του Σαββάτου τα Ηλύσια Πεδία για να γιορτάσουν την έλευση του 2012. Σημειώνεται πως η αστυνομική δύναμη ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.

Στη Γερμανία, το συγκεντρωμένο πλήθος γιόρτασε τον ερχομό του νέου έτους υπό τους ήχους του «Wind of change» των Scorpions.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στη σκιά των επεισοδίων των προηγούμενων ημερών. Εκεί παρακολούθησαν ένα σόου από πυροτεχνήματα.

Σημειώνεται πως το αλκοόλ ήταν απαγορευμένο, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν παρεκτροπές.

Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου στην Ουκρανία, οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν το 2012 υπό τους ήχους των πυροτεχνημάτων, αλλά κι εναλλαγών πολύχρωμων φώτων.

Στον αντίποδα, στην Κωνσταντινούπολη, η καταρρακτώδης βροχής έκανε δύσκολο τον εορτασμό.