Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την ώρα που η Ευρωβουλή διακηρύττει σ’ όλους τους τόνους ότι θα πατάξει τη διαφθορά, εξακολουθεί να υφίσταται το παράδοξο, στις εργασίες του Σώματος να συμμετέχει ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, παρόλο που είναι καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και είναι έγκλειστος των ελληνικών φυλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, με γραπτή του ερώτηση στις 25 Οκτωβρίου 2022, κατήγγειλε ότι, τα θλιβερά “πρωτεία” κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική παχυσαρκία, αφού το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 10 – 12 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα αγγίζει το 41,2%!

Συμπεραίνει δε ότι, η παιδική παχυσαρκία οφείλεται κυρίως σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, αφού οι περιοχές με πληθυσμό πιο εύρωστο οικονομικά, παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φτώχεια και τη χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας φθηνή διατροφή.

Εξάλλου, έχει μελετηθεί παγκοσμίως ότι τα παιδιά που πλήττονται από φτώχεια είναι πιο παχύσαρκα, αφού αναγκάζονται να τρώνε περισσότερα γεύματα ή να καταναλώνουν τρόφιμα που γεννούν παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία δημιουργείται από τη φτώχεια, αλλά και δημιουργεί φτώχεια, εφόσον πλήττει σοβαρά και την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την υγειονομική βόμβα της παιδικής παχυσαρκίας στην ΕΕ.

Δυστυχώς, στην χθεσινή της απάντηση η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, ομιλεί γενικώς για πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, χωρίς να μπορεί να παραθέσει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.1.2023)

Η Επιτροπή έχει αναλάβει μια σειρά από δραστηριότητες για την υπεύθυνη εμπορία τροφίμων. Το 2019 το Κοινό Κέντρο Ερευνών δημοσίευσε μια εργαλειοθήκη με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πολιτικές εμπορίας προϊόντων στο πλαίσιο της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Το 2021 δημοσιεύτηκε μελέτη σχετικά με την έκθεση των παιδιών στην εμπορία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη. Τον Ιούνιο του 2022 η Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοβουλία «Healthier together (Υγιέστεροι μαζί)». Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει διάφορες δράσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας, οι οποίες συμπληρώνουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Επιτροπή δρομολόγησε την κοινή δράση «Best ReMaP» για τη στήριξη της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η δράση αυτή περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη μείωση της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά με στόχο τη μείωση και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η Επιτροπή θα δρομολογήσει σύντομα αξιολόγηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία, το οποίο αναπτύχθηκε από τα κράτη μέλη, με τη στήριξη της Επιτροπής, για την ανάσχεση της αύξησης του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους έως το 2020. Η δημιουργία ενός υγιέστερου περιβάλλοντος τροφίμων αποτελεί επίσης στόχο του νομοθετικού πλαισίου για βιώσιμα συστήματα τροφίμων που ανακοινώθηκε στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης