Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο- φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διακρατική στρατιωτική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23/OLYMPIC COOPERATION – 23» στο Πετροχώρι της Ξάνθης, η οποία ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου  στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων , μεταξύ τμημάτων των ΕΔ της Ελλάδας, της Κύπρου, των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, καθώς και συμμετοχής παρατηρητών Συμμάχων και εταίρων, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης.

Η αποστολή της «Ζούγκλας» αναχώρησε από την Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας και βρέθηκε στο πεδίο προκειμένου να καταγράψει όλα όσα συνέβησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης οι συμμετέχοντες εξασκούνταν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, ενώ περιλαμβάνονταν η εκτέλεση πραγματικών πυρών και η χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

 

Σημειώνεται πως στην άσκηση πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες βολές αρμάτων Leopard 2HEL του Ελληνικού Στρατού, αμερικανικών M1A2 ABRAMS και για πρώτη φορά γαλλικών Leclerc.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, που είχε ως σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού.

Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν μια από τις σπάνιες συνυπάρξεις των στρατευμάτων των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Παρίστανται επίσης παρατηρητές από εννέα χώρες (Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία).

Στο Πεδίο Βολής Πετροχωρίου βρίσκεται και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης.

H σειρά ασκήσεων «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ/OLYMPIC COOPERATION», διεξήχθη σε ετήσια βάση και ήταν άμεσα σχετιζόμενη με την αντίστοιχη σειρά ασκήσεων «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ/THRACIAN COOPERATION», η οποία εξετάζει τακτικές κλιμακίων με την χρήση ΣΕΤΕ.

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

Το σενάριο της άσκησης

Σημειώνεται πως η δημοσιογραφική αποστολή της Zούγκλας παραβρέθηκε στις 8 Νοεμβρίου και στην στρατιωτική άσκηση «Αίσιος Οιωνός 23». Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης