Μία πολύ περίεργη ιστορία με δράκους και άρπαγες όπου εμπλέκεται και η Μητρόπολη Κίτρους και Πλαταμώνα (Κατερίνης) με αντικείμενο, τι άλλο άραγε από ένα μικρό «διαμαντάκι» του real estate της κατοικίας των Θεών, του Ολύμπου δηλαδή, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια κάτω από τα μάτια μας μεν αλλά εν κρυπτώ και παραβύστω.

Ήταν κάποτε μία Μονή, Σταυροπηγιακή όντως, στην Πέτρα Ολύμπου, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο. Ωστόσο ο χρόνος και οι άνθρωποι έπαιξαν τον ρόλο τους. Η Μονή έπαψε να λειτουργεί και από το 1926 τα οικοδομήματα και το κτήμα άλλαξαν ιδιοκτήτη. Ή μάλλον ιδιοκτήτες.  Από το 1927 λειτούργησε ως σανατόριο. Ήταν η περίοδος που θέριζε η φυματίωση. Στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου, ανέκαθεν λειτουργούσε το Καθολικό. Ο ναός δηλαδή, η καρδιά της πρώην μονής που έστεκε εκεί από τον 11ο αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα η μονάδα σανατορίου άλλαξε προσανατολισμό και λειτούργησε ως ψυχιατρείο. Η περιουσία και οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, τουτέστιν ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ως ιδιοκτήτης φέρεται και το Υπουργείο Παιδείας. Προσοχή τώρα. Την εποπτεία, την ευθύνη συντήρησης και αποκατάστασης του Καθολικού ( του ναού δηλαδή) την έχει το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Από το 2018 επί της ουσίας. Για κάποιους από το 2017, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Πλαταμώνος, άρχισε να κινεί τα νήματα για την μεταβολή της περιουσιακής και της θεσμικής κατάστασης που διέπει το συγκρότημα που προαναφέρθηκε στην Πέτρα Ολύμπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι με διάφορα δημοσιεύματα σε Μέσα Ενημέρωσης που ασχολούνται με τα της Εκκλησίας ζητήματα αλλά και Μέσα του τοπικού δικτύου ειδησεογραφικής παραγωγής, η Μητρόπολη επιχείρησε να επικοινωνήσει προφανώς στην τοπική κοινωνία την «κουρά νέων μοναχών» ή αργότερα ακόμη και την τοποθέτηση Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πέτρας.

Για να είμεθα ακριβείς, ο ναός, το Καθολικό, εντός του οικοδομικού συγκροτήματος στην Πέτρα Ολύμπου, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, λειτουργούσε επίσημα κάθε χρόνο ανήμερα της θρησκευτικής εορτής. Πρόκειται περί Θεομητορικής εορτής.

Το 2018 με μία σειρά αναρτήσεων, επιστολών και παρεμβάσεων η Μητρόπολη Κίτρους και προσωπικά ο Μητροπολίτης, παρενέβησαν  δυναμικά καταγγέλλοντας την χρήση του πρώην Ψυχιατρείου ως μονάδα υποδοχής προσφύγων. Με μία παραληρηματικού  τύπου φρασεολογία μέχρι παρεξηγήσεως οι τοπικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φθορές που θα προκαλούσαν οι μετανάστες. Γνώριζαν από πρώτο χέρι πως το κτίσμα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και πως η σκεπή κατέρρεε.

Το 2023, τον Απρίλιο συγκεκριμένα, η Μητρόπολη διαρρέει προφανώς εκουσίως πώς ο Μητροπολίτης Κίτρους έχρισε και Ηγούμενο της Μονής Πέτρας, τον Αρχιμανδρίτη Νάκα.

Στο Εγκόλπιον Ημερολογίου της Μητροπόλεως του 2023, στην αρχή, πριν από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή αναφορά εμφανίζεται η ίδρυση (επανίδρυση της Μονής Πέτρας Ολύμπου, σύμφωνα με το Φύλλο της Κυβέρνησης αρ. 1905 Β του 2021). Όντως ερευνώντας με την βοήθεια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας  ανακαλύψαμε το σχετικό ΦΕΚ. Η αναφορά περί της Μονής είναι  κρυμμένη σε έναν νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας άρα προφανώς αποτέλεσε ειδική μεταμεσονύκτια τροπολογία, από αυτές που συνηθίζεται να παρεισφρέουν σε υπό συζήτηση νομοσχέδια αλλά ….στη ζούλα. Δείτε την επίσημη διατύπωση στο σχετικό ΦΕΚ «Αναγνώρισις συστάσεως Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, συμφώνως προς το άρθρον 25 του ν. 4301/2014».

Προσοχή, το 2021 κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα περνούν κάτω από τα ραντάρ των παρατηρητών και των τοπικών παραγόντων. Φθάνουμε στο σωτήριον έτος του 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζει κυβέρνηση όπου Υπουργός Υγείας, βασικός ιδιοκτήτης και κατά τον νόμο υπεύθυνος φορέας ελέγχου για το Ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως ο νέος Υπουργός Υγείας και ο Μητροπολίτης Κίτρους γνωρίζονται από τα παλιά. Όταν ο σημερινός Μητροπολίτης ήταν Πρωτοσύγκελος στη Βέροια. Από το καλοκαίρι του 2023 παρατηρήθηκε μία εξαιρετικά  έντονη όσο και παράξενη δραστηριότητα εντός και εκτός χώρου του κεντρικού κτηρίου στην Πέτρα Ολύμπου. Κάθε χρόνο γίνονταν κάποιες εργασίες καθαρισμού ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει ο ναός αξιοπρεπώς. Αυτήν την φορά όπως πληροφορείται η «Ζούγκλα» εμφανίστηκαν διάφορα συνεργεία. Όπως επί παραδείγματι ένα συνεργείο τοποθέτησης γυψοσανίδων από το γειτονικό Λιτόχωρο το οποίο συνοδευόταν από κάποιο άτομο που έφθασε στον χώρο με αυτοκίνητο της Μητροπόλεως Κίτρους. Απευθυνθήκαμε βεβαίως στον νυν και στον πρώην  Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης που είναι και οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στο πρώην Ψυχιατρείο. Αν και απέφυγαν  να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου παραδέχτηκαν και οι δύο πως ο Μητροπολίτης Κίτρους επιδιώκει πάση δυνάμει και πάση θυσία να προσθέσει στην περιουσία της Μητροπόλεως του το μικρό «διαμαντάκι» της Πέτρας Ολύμπου.

Απευθυνθήκαμε όπως ήταν φυσικό και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μας εξήγησαν πως χρηματοδότησαν ειδική μελέτη για την αποκατάσταση και συντήρηση του ναού και μόνον. Αντιπαραβάλαμε την εξήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού με όσα συμβαίνουν επί του πρακτέου στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κατερίνης. Ουδέν πρόβλημα. Μας εξήγησαν πως όντως έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση μελέτης αποκατάστασης του ναού. Πρόκειται για χαμηλής έντασης παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αφορά μόνον το Καθολικό και τίποτε άλλο.

Έλα όμως που δίπλα ακριβώς από το ναό, και εντός του κεντρικού κτηρίου  έχουν ήδη ανακατασκευαστεί ειδικοί χώροι. Δύο κελιά για μοναχούς, μία τραπεζαρία και μία κουζίνα. Αυτά καταγγέλλουν στη «Ζούγκλα» αυτόπτες μάρτυρες που γνωρίζουν πολύ καλά τους χώρους. Επίσης σε πολύ πρόσφατο δημοσίευμα διαβάζουμε πως η Μητρόπολη Κίτρους διαβεβαιώνει πως στην Πέτρα Ολύμπου διαβιούν 4 Μοναχοί, υπάρχει Ηγούμενος, ο Αρχιμανδρίτης Νάκας και η Μονή λειτουργεί κανονικά.

Δείτε τώρα τι μας είπαν δύο διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει, νόμιμο ή παράνομο στην Πέτρα Ολύμπου:

 Τι λένε οι διοικήσεις του Νοσοκομείου Κατερίνης

H «Ζούγκλα» μίλησε λοιπόν με τον νυν αλλά κα και με τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ο νυν διοικητής,  Γιώργος Χατζηγεωργίου ανέφερε πως κατά καιρούς γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης τις οποίες διευθύνει το ίδιο το νοσοκομείο, αφού ο χώρος εκεί ανήκει στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Ανέφερε δε ότι γνωρίζει για τη διαμάχη που υπάρχει με την Μητρόπολη της περιοχής και την διεκδίκηση αλλά μέχρι και σήμερα τόνισε πως η έκταση ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Ερωτηθείς δε για το εάν αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες στην εκκλησία μέσα στο σανατόριο απάντησε πως δεν γνωρίζει. Επίσης σε ερώτημα για το εάν υπάρχουν κελιά μοναχών εντός της έκτασης είπε: «αποκλείεται κάτι τέτοιο, ο χώρος δεν ανήκει στην Μητρόπολη, απλά η Μητρόπολη είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ναού που βρίσκεται εντός».

Από την πλευρά του ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, Ανέστης Μυστρίδης ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως «η Μητρόπολη διεκδικεί εδώ και χρόνια νομικά τη συγκεκριμένη έκταση διότι θεωρεί πως είναι δική της. Η έκταση αυτή ανήκει στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας. Όσα χρόνια ήμουν διοικητής, ξέρω πως αφαιρέθηκαν όλα τα κειμήλια μέσα από τον ναό και ξέρω επίσης πως συνεχίζουν να διεκδικούν τις εκτάσεις. Θέλουν να ξαναφτιάξουν τη μονή, να κάνουν μοναστήρι, να φέρουν μοναχούς. Έχει γίνει θέμα και στην Ιερά Σύνοδο για τις συγκεκριμένες εκτάσεις».

Το Υπουργείο Υγείας τώρα απάντησε ως εξής στο ερώτημα της δημοσιογραφικής ομάδας της  «Ζούγκλας» η οποία  απευθύνθηκε στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη προκειμένου να πάρει απαντήσεις σχετικά με το εάν υπήρξε χρηματοδότηση έργων στον συγκεκριμένο χώρο από το Υπουργείο. Απάντησαν λοιπόν ότι  έχει υπάρξει χρηματοδότηση μελέτης για τον ναό η οποία αναμένεται να εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και στην συνέχεια να παραδοθεί. «Ο ναός είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» διευκρινίζει το Υπουργείο Πολιτισμού προσθέτοντας πως «χρηματοδοτήσαμε μελέτη για έργα συντήρησης». 

Δείτε τώρα τι διατείνεται Η Μητρόπολη Κίτρους δια του επισήμου Εγκολπίου έκδοσης 2023:

Κατόπιν όλων τούτων προκύπτουν αυτονοήτως τα εξής ερωτήματα

1)  Πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να αποκτά με ΦΕΚ σε νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον έλεγχο δημόσιας περιουσίας η οποία ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού;

2)  Πώς και ποιος ενεπλάκη ώστε να ψηφιστεί μεταμεσονυκτίως ειδική τροπολογία η οποία δίνει δημόσια περιουσία στην Μητρόπολη Κίτρους;

3)  Πώς νοείται ένας χώρος δημοσίου συμφέροντος να εγκαταλείπεται αμαχητί και να υφαρπάζεται από τοπική Μητρόπολη με την μέθοδο της σταδιακής προσάρτησης τμημάτων οικοδομής με την διαδικασία της κατάληψης;

4)  Πώς νομιμοποιείται αυτή η διαδικασία; Γιατί οι κρατικές αρχές στην Κατερίνη που έχουν και νόμιμο συμφέρον δεν αντιδρούν και προφασίζονται πως δεν γνωρίζουν;

5)  Γιατί η «Ζούγκλα» με μία ματιά ανακάλυψε τον γυψοσανιδά και το αυτοκίνητο της Μητρόπολης και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης δεν έχει αντιληφθεί τίποτε;

6)  Γιατί η Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας ενώ εκτελεί παρεμβάσεις στον χώρο δηλώνει πως δεν έχει αντιληφθεί άλλες οικοδομικές δραστηριότητες εντός του κεντρικού οικοδομήματος και κυρίως γιατί δεν τις καταγγέλλει;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης