Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στις Η.Π.Α., 9 στα 10 άτομα σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και σε βάθος χρόνου θα παρουσιαστούν επιπλοκές σχετιζόμενες με την καρδιακή λειτουργία.

Ωστόσο, οι ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση διατροφής και αρτηριακής πίεσης κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (με ταυτόχρονη μείωση των λιπαρών) μειώνει τη συστολική πίεση κατά 11 mm Hg και τη διαστολική κατά 6 mm Hg.

Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι μειώσεις αυτές είναι αντίστοιχες με τις μειώσεις που παρουσιάζονται από τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων!

Ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης σχετίζεται με τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε κάλιο αλλά και με το συνολικά πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής που συνεπάγεται η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης