Πώς επιδρά η μπίρα στα οστά των γυναικών

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014, 15:49
Πώς επιδρά η μπίρα στα οστά των γυναικών
Oι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες μπίρας ενδεχομένως ενισχύουν την καλή κατάσταση των οστών τους, συμπεραίνει νεότερη ισπανική έρευνα.

Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Extremadura, συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των γυναικών. Για τον λόγο αυτόν, υπέβαλαν τις εθελόντριες σε εξέταση με υπερήχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσες γυναίκες κατανάλωναν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες μπίρας -δηλαδή περίπου 280 γραμμάρια την εβδομάδα- είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η επίδραση πιθανώς οφείλεται στις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται στην μπίρα και όχι σε αυτό καθαυτό το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών (μεταξύ των οποίων και μιας έρευνας που διεξήχθη από το νοσοκομείο St Thomas Hospital στο Λονδίνο), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση οκτώ μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συστήνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από δύο μονάδες ημερησίως είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των οστών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ Claire Bowring από τον Σύλλογο Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ. «Αν και οι χαμηλές ποσότητες φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ -περισσότερων από δύο μονάδων την ημέρα- αυξάνει τον κίνδυνο να φθαρούν τα οστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» τονίζει.

Πηγή: dietplus
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014, 15:52