Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε και να βάλουμε στη διατροφή μας υγιεινές και θρεπτικές γεύσεις. Αλήθεια ποια είναι η διατροφική αξία του σαρακοστιανού τραπεζιού;

Το ψάρι, οι σαλάτες, το ψωμί και το ελαιόλαδο είναι η πυραμίδα της ισορροπημένης διατροφής, αφού ο οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την καλή λειτουργία του.

Στο Σαρακοστιανό Τραπέζι τα θαλασσινά έχουν σημαντική παρουσία. Τα καλαμάρια, οι γαρίδες, το χταπόδι και οι σουπιές αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Ω-3 λιπαρά, σελήνιο, φώσφορο και πηγή πολλών βιταμινών. Προσοχή σε αυτούς που έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη αφού τα θαλασσινά έχουν λίγη παραπάνω απ’ ότι πρέπει…

Τα όσπρια μας παρέχουν με πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.  

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Το τουρσί μας δίνει κάλιο και σίδηρο.

Οι ελιές είναι ωφέλιμες όσο και το ελαιόλαδο.

Τα αγαπημένα ντολμαδάκια με πρωταγωνιστή το ρύζι αλλά και τα αμπελόφυλλα που κάνουν την διαφορά λόγω των φυτικών ινών και του μαγνησίου που περιέχει, γι’ αυτό και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η ταραμοσαλάτα με την ιδιαίτερη γεύση της είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

Η τραγανή λαγάνα η οποία ανήκει στην ομάδα του ψωμιού εκτός από υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Τέλος το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας θέλει και το γλυκό του, που είναι ο χαλβάς. Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Με όλα αυτά λοιπόν είναι λογικό που οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας.

Καλή Σαρακοστή!