Είναι κατανοητό, ότι δεν είναι όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ευεργετικά ειδικά οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν ωφελούν καθόλου τον οργανισμό. Καλό είναι όταν κάνουμε μία προσπάθεια αδυνατίσματος τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (όπως και αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή λιπαρά) να περιέχονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, έτσι ώστε να επιτύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και την επιθυμητή απώλεια βάρους.
Τρόφιμα με κύριο συστατικό τους υδατάνθρακες, που ωφελούν τον οργανισμό και συμβάλλουν στον σκοπό του αδυνατίσματος είναι το ψωμί ολικής αλέσεως όπου παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, γι’ αυτό και υπερτερεί σε σχέση με το άσπρο ψωμί, παρόλο που έχουν σχεδόν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο. Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βέβαια φυτικές ίνες που, εκτός από τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να φάμε περισσότερο.
Η βρώμη είναι ένα είδος δημητριακού που διακρίνεται για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, αλλά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το γάλα στο πρωινό γεύμα. Αντικαταστήστε στις συνταγές σας. το απλό αλεύρι με αλεύρι βρώμης.
Το πλιγούρι είναι το χονδροαλεσμένο σιτάρι, το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που επιφέρουν γρήγορο κορεσμό και οδηγούν στην μειωμένη κατανάλωση τροφής. Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι: Καλό είναι να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας αυτά τα τρόφιμα 1-2 φορές την εβδομάδα. Περιέχουν 2-3 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα τρόφιμα (άσπρα ζυμαρικά και ρύζι), προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλοντας στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα, χωρίς να υπολείπονται σε γεύση.
Τα φρούτα και λαχανικά όπου κύριο συστατικό τους είναι οι υδατάνθρακες. Περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λίπους, ενώ διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας διατροφής, γι’ αυτό συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από αυτά. Τα λαχανικά συνοδεύουν τα γεύματά μας ή αποτελούν το κύριο γεύμα μας, ενώ τα φρούτα αποτελούν ιδανική λύση ως σνακ ή ως επιδόρπιο γεύματος.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου
