Η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους, αφού αποκλείονται από το διαιτολόγιο βασικές ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Όμως με την κατάλληλη προσοχή μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες κατά την περίοδο της νηστείας. Για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιο και κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί, θαλασσινά, λαδερά αλλά και ζυμαρικά, ώστε να αυξάνεται και η πρόσληψη φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και φυσικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι το στοιχείο που προσδίδει σωστή δομή και ισχυροποίηση των οστών. Καλές πηγές ασβεστίου, κατά την περίοδο της νηστείας, είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, τα λαχανικά και οι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο χυμοί. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι τα όσπρια, το ρύζι, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το σουσάμι, το ταχίνι, τα θαλασσινά και το σιτάρι.