Τα σαλιγκάρια αποτελούν εκλεκτό έδεσμα σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εκτός όμως από την γκουρμέ πλευρά τους, τα σαλιγκάρια έχουν και μεγάλη διατροφική αξία. Όπως εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Νεοφύτου, το κρέας τους παρουσιάζει σημαντική διατροφική και φαρμακευτική αξία. Εκτός του ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα» .

Μάλιστα, τελευταίες έρευνες συνδέουν την υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου με τη συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών.

Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών.

Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού βάρους. Το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5% έως 2% του ολικού νωπού βάρους και συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο στα νεαρά σαλιγκάρια. Το δε περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλλει από 73%-89%. Η ανάλυση, επίσης, της σύστασης των λιπιδίων δείχνει υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επίσης, το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός, μην μπορώντας να τα συνθέσει, πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να αφήσετε στην άκρη τις όποιες αμφιβολίες και να δοκιμάσετε τα σαλιγκάρια; Άλλωστε, δεν υπάρχει ούτε ένας που να τα δοκίμασε και να μην του άρεσαν.