Κάθε σπόρος μπορεί να μετατραπεί σε γάλα με μεγάλη διατροφική αξία, ιδανικό για παιδιά και ενήλικες, αλλά και για βαριά ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς η παρασκευή του γάλακτος γίνεται μόλις οι σπόροι και οι ξηροί καρποί (που βέβαια είναι πάλι σπόροι) ξεκινήσουν να βλασταίνουν.
Τότε ενεργοποιούνται τα ένζυμα που περιέχουν και μεταβάλλεται η χημική τους δομή, δημιουργώντας εύπεπτες πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις.
Για να ξεκινήσει η βλάστηση, μουσκεύουμε τους σπόρους για ένα 24ωρο σε νερό. Οι σπόροι φουσκώνουν, το περίβλημά τους διαχωρίζεται και ξεπροβάλλει ο μικρός βλαστός. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τη διαδικασία της «γαλακτοποίησης», ελαφρά τροποποιημένη, ανάλογα με το σπόρο ή τον ξηρό καρπό που θα χρησιμοποιήσουμε.
Για αμυγδαλόγαλα, μουσκεύουμε για 24 ώρες 100 γραμμάρια αμύγδαλα. Τα ξεφλουδίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με έξι ποτήρια βρασμένο νερό. Αφήνουμε το παρασκεύασμα για μία ώρα. Καλό θα είναι το σκεύος του μπλέντερ να είναι γυάλινο. Το παρασκεύασμα οπτικά είναι πράγματι σαν γάλα. Πίνεται σκέτο, αλλά με μέλι μοιάζει πολύ και στη γεύση του γάλακτος.
Αν πρόκειται να το πιουν μικρά παιδιά, το στραγγίζουμε με τουλουπάνι. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε γάλα από σιτάρι, κριθάρι ή φαγόπυρο. Τα γάλατα αυτά διατηρούνται σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για τρεις ημέρες. Τα πίνουμε χλιαρά, αφού τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

