Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με την τόσο μεγάλη πορεία μίλησε στο tralala.gr και αποκάλυψε, ποια είναι τα άμεσα δισκογραφικά και όχι μόνο πλάνα του, τι έχει αλλάξει κατά τη γνώμη του, από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι σήμερα στη δισκογραφία, ποια συνεργασία του ξεχωρίζει, ποια θα χαρακτήριζε ο ίδιος ως την κορυφαία στιγμή της καριέρας του αλλά και ποιες είναι οι μελλοντικές του ανησυχίες… Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε παρακάτω στη συνέντευξη που ακολουθεί!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο τραγούδι σας με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό». Η μουσική είναι δική σας και οι στίχοι του Νίκου Σαρρή. Μιλήστε μου λιγάκι για αυτό;

Κάποιες φορές όταν με ρωτούν, δεν ξέρω πως να περιγράψω ένα τραγούδι.. Είναι μια ήσυχη μπαλάντα. Μια μελωδία που μου θυμίζει τις μουσικές που ήθελα να παίξω στην εφηβεία μου και όντως τώρα συμβαίνει. Χαίρομαι που έχω την πολυτέλεια να εκφράζω με νότες αυτά που νιώθω. Θεωρώ πως ο Νίκος Σαρρής για ακόμα μια φορά έδωσε τις λέξεις που θα ήθελα κι εγώ να γράψω. Είναι το δεύτερο κατά σειρά τραγούδι που κάνουμε με τον Ηλία Μπενέτο από την ημέρα που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας και ανέλαβε τη Διεύθυνση Παραγωγής στα τραγούδια που ηχογραφώ. Σκοπός του, σκοπός μας είναι η λίγο πιο “Soft Rock” προσέγγιση στον ήχο και τις μελωδίες. Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία αυτή. Ο Ηλίας Μπενέτος και στις ζωντανές εμφανίσεις με βοήθησε να «αγγίξω» τραγούδια που θα φοβόμουν να πειράξω στο παρελθόν.

Προτιμώ να έχω ανθρώπους παρέα μου χρόνια, να μη χρειάζεται καν να κοιταχτούμε για να αλλάξουμε κάποια μουσική φράση ή ένα τραγούδι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμφανιζόσασταν στην «Αρχιτεκτονική» και έκλεισε ένας κύκλος επιτυχημένων εμφανίσεων. Υπάρχει ενδεχόμενο να σας απολαύσουμε και τη νέα σεζόν στον ίδιο χώρο;

Είναι όντως ένας χώρος λες και είμαστε γεννημένοι ο ένας για τον άλλον. Δεν γνωρίζω αν και του χρόνου θα παίξω εκεί, αλλά που ξέρει κανείς; Μπορεί κάπου να βρίσκεται κάποιος καινούργιος!

gallery-37996-dantis 01

Είστε νομίζω γενικά σταθερός σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες σας. Για παράδειγμα η Αλεξάνδρα Κόνιακ εμφανίζεται μαζί σας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γενικά το επιδιώκετε αυτό;

Αυτό το μικρό κορίτσι που ήρθε στην παρέα μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια, νομίζω ότι δύσκολα θα το αποχωριστώ, αν και πρέπει γιατί μέσω αυτής της συνεργασίας ωρίμασε τόσο, που πρέπει να κάνει τα δικά του πράγματα. Ναι, προτιμώ να έχω ανθρώπους παρέα μου χρόνια, να μη χρειάζεται καν να κοιταχτούμε για να αλλάξουμε κάποια μουσική φράση ή ένα τραγούδι. Άλλωστε, έτσι μεγαλώνει το ρεπερτόριο της Μπάντας και διαφέρει από χώρο σε χώρο. Οι φίλοι που έρχονται μαθαίνουν με τα χρόνια τους συνεργάτες και δένονται μαζί τους. Είναι ωραίο αυτό. Δένομαι με τους συνεργάτες μου και δυσκολεύομαι όταν τους αποχωρίζομαι, είναι αλήθεια.

Ακόμα και στα πιο λαϊκά μου εγχειρήματα δεν έλλειπαν οι βάσεις από τις «HardRock» κιθάρες που μαζί με τα Τύμπανα και το Μπάσο έκαναν όλο το παιχνίδι.

Ξεκινήσατε με ποπ ύφους τραγούδια. Στη συνέχεια κάνατε μια στροφή και δοκιμαστήκατε σε πιο λαϊκά κομμάτια όπως το «Τρελό κ αγαπησιάρικο», « Οι ωραίοι έχουν χρέη» κτλ. Πως προέκυψε αυτό; Ήταν κάτι που θέλατε;

Παραλείψαμε ένα από τα πιο Κλασσικά Rock Albums όπως το «4». Αυτό νομίζω διαμόρφωσε όλον τον μετέπειτα ήχο μου, που ακόμα και στα πιο λαϊκά μου εγχειρήματα δεν έλλειπαν οι βάσεις από τις «HardRock» κιθάρες που μαζί με τα Τύμπανα και το Μπάσο έκαναν όλο το παιχνίδι. Οι λαϊκές μελωδίες ρέουν κι αυτές στις φλέβες μου, είναι απλό. Υπάρχουν τραγούδια που τραγούδησα ή έγραψα για άλλους τραγουδιστές, όπως τα: «Έχει ένα φεγγάρι απόψε», «Δικαίωμά μου» , «Κάνε Σαματά» που τραγούδησε ο Πασχάλης Τερζής κ.α., που απλά «γεννιούνται» θα έλεγα, την ώρα που σκαλίζω μια κιθάρα χωρίς να με υποχρεώνει κανείς, αβίαστα. Γεννήθηκα κ μεγάλωσα και με αυτούς τους ήχους στα αυτιά μου βλέπεις.. Τους αγαπάω!

Πιστεύετε ότι ένας καλλιτέχνης που χαρακτηρίζεται ποπ ή λαϊκός μπορεί και πρέπει να δοκιμαστεί και σε άλλα είδη τραγουδιών; Γενικά διαχωρίζετε εσείς τη μουσική;

Εννοείται πως το πιστεύω. Ποπ άλλωστε, είναι η λαϊκή μουσική κάθε χώρας, αλλά ας μην κάνουμε λογοπαίγνια. Αν έχει την ικανότητα να το κάνει κάποιος, γιατί να το αφήνει στην άκρη; Η μουσική δεν έχει κατά τη γνώμη μου ταμπέλες και αν έχει, δεν έχουν όλοι οι τραγουδιστές. Κάποιοι μπορούν! Ας το κάνουν! Οι «Beatles» τραγούδησαν μέχρι και «Χασάπικα». Οι «Stones», είπαν Blues και Disco. Δεν καταλαβαίνω την έπαρσή μας και γιατί θα πρέπει να διαφέρουμε από αυτούς.

gallery-37996-dantis 02

Έχετε κάνει πολλά ντουέτα, όπως για πτο « ταράδειγμα το «Χειμώνας Είναι», που το είπατε με τον Νότη Σφακιανάκη. Μιλήστε μου λίγο για αυτές τις συνεργασίες σας, τι πήρατε από αυτές;

Όταν δύο φωνές ενώνονται, είναι σαν να ενώνονται δυο λαοί. Δυο κουλτούρες, που για τρία πάνω κάτω λεπτά γίνονται «ένα», για να τραγουδήσουν τη μαγική αυτή μελωδία που γκρεμίζει τα τείχη τους. Δεν υπάρχει πιο μεγαλειώδης στιγμή.

Η μουσική δεν έχει κατά τη γνώμη μου ταμπέλες. Οι «Beatles» τραγούδησαν μέχρι και «Χασάπικα». Οι «Stones», Blues και Disco…

Το όνομά σας κύριε Δάντη τη δεκαετία του ΄90 μεσουρανούσε χωρίς υπερβολές. Κάνατε πολλές επιτυχίες και διαχρονικά τραγούδια, όπως το «Πάει η αγάπη μου», « Σκάσε», «Δαχτυλικά αποτυπώματα», « Σκελετούλα» και πολλά άλλα. Σας λείπει η δεκαετία αυτή;

Σε ποιον δεν λείπει το σχολείο, οι φάρσες του, η εφηβεία και οι βόλτες στα καφέ με τους συμμαθητές; Και ποιος δεν απολαμβάνει την ωρίμανση, τη ζωή με τα παιδιά του, με τη γυναίκα και την οικογένεια του; Είναι το ίδιο πράγμα. Απολαμβάνουμε κάθε εποχή που ζούμε. Και μια πορεία, χαρακτηρίζεται σαν επιτυχημένη όχι μόνο απ το ξεκίνημα, την «Άνοιξή» της, αλλά κι από τους «Χειμώνες» της. Μου αρέσει πολύ που μπορώ και τραγουδάω τώρα αυτά τα παλιά τραγούδια, αλλά και «Το Παλιό Μου Παλτό», το «Σκοτώνω», ή που παίζω το «Highway Star» και αναφέρομαι σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι κάνω εκείνη τη στιγμή.

Γενικότερα πόσο έχει αλλάξει η δισκογραφία και τα τραγούδια από τότε μέχρι τώρα κατά τη γνώμη σας;

Όλα έχουν προχωρήσει πλέον. Μπορεί να υπάρχει η ευκολία του «Studio»,τα ελάχιστα «Albums» και πια να μιλάμε για μια αγορά «Singles», που σχεδόν δεν είναι αγορά, είναι δανεισμός ή κάτι διαφορετικό, αλλά έχει κι αυτό που ζούμε τη μαγεία του. Ίσως τώρα δεν το αντιμετωπίζουμε με το τότε δέος, αλλά πιστέψτε με, επειδή την ίδια ερώτηση την απαντάω από τότε, «Ο χρόνος θα το δείξει»!

dantis3

Αν σας ζητούσα να μου πείτε κάτι που σας «χαλάει» στην δισκογραφία του σήμερα τι θα ήταν αυτό;

Με «χαλάει» το να «χαλιέμαι» από κάθε «Hit» που κυκλοφορεί, όπως κάνουν πολλοί κι αρχίζουν και γκρινιάζουν σαν γεροντοκόρες. Έτσι χάνει κανείς στιγμές και μπορεί να «περάσει από μπροστά του», κάποιο πολύ μεγάλο τραγούδι και να το έχει χάσει. Δεν είναι ωραίο να παραπονούμαστε. Άσκοπο.

Ποιους καλλιτέχνες αυτής της δεκαετίας ξεχωρίζετε;

Έρχομαι σε δύσκολη θέση να κατονομάσω ανθρώπους που μου άρεσαν από τη δεκαετία αυτή ή οποιαδήποτε, καθώς σίγουρα κάποιους θα ξεχάσω και θα αδικήσω, εφόσον είναι πολλοί αυτοί που μου έκαναν παρέα με τα τραγούδια τους ή που τραγουδήσαμε μαζί.

Μου αρέσει πολύ που μπορώ και τραγουδάω τώρα αυτά τα παλιά τραγούδια, αλλά και «Το Παλιό Μου Παλτό», το «Σκοτώνω», ή που παίζω το «Highway Star» και αναφέρομαι σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι κάνω εκείνη τη στιγμή!

Ποια στιγμή στην καριέρα σας θεωρείτε κορυφαία; Η Eurovision για παράδειγμα με την Έλενα Παπαρίζου, ήταν μια τέτοια στιγμή;

Για πολλούς «Ναι»… Αυτή θα ήταν. Όμως για μένα, πριν από αυτή ήταν η στιγμή που τραγούδησα «Το Παλιό Μου Παλτό»!

Θα το επιχειρούσατε ξανά αν σας γινόταν πρόταση είτε με την ιδιότητα του μουσικού είτε του συνθέτη ή έχει κλείσει αυτός ο κύκλος;

Για μένα η Eurovision, πάντα αποτελεί βήμα για κάποιον Έλληνα να δειγματίσει τη δουλειά του. Όμως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες σκηνές.

Για όσους δεν γνωρίζουν το «Δάντης» είναι ψευδώνυμο. Σωστά; Έπρεπε να κάνετε αυτή την αλλαγή;

Δεν υπάρχει «πρέπει». Έχει να κάνει με το πως νιώθεις άνετα να σε φωνάζουν. Ισχύει ωστόσο, ναι.

Εσείς ως νέος στον χώρο τι φιλοδοξίες είχατε;

Τριπλάσιες απ όσες κατάφερα μέχρι στιγμής. Πρέπει να υπάρχουν φιλοδοξίες στους καλλιτέχνες, είναι σημαντικό.

dantis5

Υπάρχει κάποιο άλμπουμ σας που ξεχωρίζετε για κάποιον λόγο;

Θεωρώ πως σε ό,τι αφορά τη μουσική, τα albums «4»,»Το Παλιό Μου Παλτό», «Το Δωμάτιο» και το «Σκοτώνω», ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Μοιραία λοιπόν, ήταν και δικές μου καλές στιγμές.

Αν σας ζητούσα να επιλέξετε μια συνεργασία σας επί σκηνής ως την πιο αγαπημένη , ποια θα διαλέγατε;

Θα επέλεγα τη συνεργασία μου παρέα με τον Κώστα Τουρνά στο «Κεντρί». Ήταν από τις ωραιότερες στιγμές μου επί σκηνής.

Το «Ψάξε με» και το «Παλιό μου παλτό», νομίζω είναι δυο από τα τραγούδια που έχετε πει και τα έχετε στιγματίσει με τη φωνή σας. Ποια τραγούδια είναι τα δικά σας πιο αγαπημένα; Κάντε μου αν θέλετε μια 5αδα που ξεχωρίζετε εσείς από όσα έχετε πει.

Είναι δύσκολο αυτό. Αν έφτιαχνα μια πεντάδα κι αδικούσα τα υπόλοιπα, θα έβαζα μέσα σίγουρα τα «Μακριά Μου Να Φύγεις», το «Σκοτώνω» και «Το Όχημα Του Δήμου» μαζί με αυτά που αναφέρατε.

Θεωρώ πως σε ό,τι αφορά τη μουσική, τα albums «4»,»Το Παλιό Μου Παλτό», «Το Δωμάτιο» και το «Σκοτώνω», ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους..

Από το 2000 και ύστερα, υπάρχουν καλλιτέχνες που θα επιλέγατε ως καλούς τραγουδιστές ή και μουσικούς μαζί;

Υπάρχουν και είναι πολλοί. Μου αρέσουν τραγουδιστές, Μπάντες, μουσικοί και τραγούδια συνέχεια. Συνεχώς ακούω ταλέντα κι ανθρώπους που ξεχωρίζουν από την αρχή ή άλλους που θέλουν χρόνο. Το βασικό όμως είναι να μην ξεχάσουν να ψάχνονται συνέχεια για καινούργια θέματα, ήχους! Και βλέπω ότι το κάνουν.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που εφόσον ρωτηθούν δεν διστάζουν να εκφέρουν γνώμη για διάφορα θέματα που συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Ένας από αυτούς που πάντα έχει το θάρρος της γνώμης του είναι ο Νότης Σφακιανάκης. Εσείς τι πιστεύετε; Οι καλλιτέχνες πρέπει να λένε δημόσια τις απόψεις τους τελικά ή όχι;

Είμαστε Πολίτες κι εμείς αυτής της χώρας. Κι εμείς νιώθουμε πως κοροϊδευόμαστε ή όχι. Αν αυτή η άποψη δεν προσβάλλει ήθη, δεν είναι κακό να ακούγεται. Άλλη μια άποψη είναι, από τις πολλές άλλωστε… Δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι όποιος είναι γνωστός έχει και δίκιο ή ότι η άποψή του πρέπει σώνει και καλά να είναι «Ευαγγέλιο»…

dantis4

Ως άνθρωπος ο Χρήστος Δάντης τι ανησυχίες έχει; Είστε και πατέρας και σύζυγος μιας κ παντρευτήκατε πρόσφατα. Η κρίση πόσο σας επηρεάζει;

Ανησυχώ το ίδιο με όλους κι εγώ. Ελπίζω συνεχώς για κάτι καλύτερο, ξεκινώντας από το να επιλέγουμε « αρχηγούς». Μάλιστα, θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή, είναι το γρήγορο «κατέβασμα» απ τα έδρανα-θρόνους. Όταν μάθουμε να διώχνουμε πιο εύκολα, να «μαυρίζουμε» που λένε, θα μάθουν και να μας σέβονται.

Θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή, είναι το γρήγορο «κατέβασμα» απ τα έδρανα-θρόνους..

Βλέπω συχνά καλλιτέχνες να καταπιάνονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες για να τα βγάλουν πέρα. Θα κάνατε κάτι αντίστοιχο;

Στον τομέα μου πάντα. Σε συνάρτηση με τη συνθετική και παραγωγική μου ιδιότητα ξεκινάω δειλά δειλά ένα Δισκογραφικό Label, την «PowerPop Music», που προς το παρόν θα ασχολείται με ψηφιακές κυκλοφορίες. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες ακροάσεις τραγουδιστών και συγκροτημάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε κάποιο άμεσο πλάνο για εμφανίσεις ή αν θα κάνετε διακοπές;

Θα κάνω κάποιες Live εμφανίσεις μέσα στον Αύγουστο, ξεκινώντας από τον Ωρωπό στις 3 Αυγούστου και θα κλείσω με μία μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο, γύρω στις 26 Σεπτεμβρίου.

dantis2

Συνέντευξη Λία Χριστοδούλου

Επιμέλεια Σοφία Μπεκιάρη
Πηγή: tralala.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης