Ιστορική χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση της Γερουσίας στην Αργεντινή να στηρίξει την προτεινόμενη συμφωνία για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους προς τους δανειστές, εξέλιξη που ενισχύει ακόμα περισσότερο πολιτικά τον νέο πρόεδρο της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι.

Έχοντας διαδεχτεί στο προεδρικό αξίωμα την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομίας (τρίτη σε μέγεθος στην Λατινική Αμερική), την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι Γερουσιαστές, με πλειοψηφία 54 έναντι 16 και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από 12 ώρες, τάχτηκαν την Πέμπτη υπέρ της προτεινόμενης συμφωνίας. Η Κάτω Βουλή της Γερουσίας είχε εγκρίνει τη συμφωνία στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η Αργεντινή δηλώνει πλέον έτοιμη να αποπληρώσει όλα τα κεφάλαια στους λεγόμενους «γύπες» (κυρίως αμερικανικά hedge funds), που διακρατούν το 7% του χρέους της και εμποδίζουν την αποπληρωμή τόκων σε άλλους πιστωτές της χώρας κατόπιν απόφασης της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά σε 6,5 δισ. δολάρια, από τα 9 δισ. δολάρια του συνόλου της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές αυτοί καλούνται να συναινέσουν σε μια απομείωση κατά 25% των αξιογράφων τους.

Έχοντας διαδεχτεί στο προεδρικό αξίωμα την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, ο Μαουρίτσιο Μάκρι είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομίας (τρίτη σε μέγεθος στη Λατινική Αμερική), την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Την προσέγγιση με την Ουάσινγκτον σηματοδότησε το πρόσφατο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αργεντινή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει εντυπωσιασμένος, βλέποντας στο πρόσωπο του Μάκρι έναν νέο σύμμαχο σε μια περιοχή όπου ένα ισχυρό μπλοκ Αριστερών ηγετών είχε διαχωρίσει τη θέση του από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Το συγκεκριμένο τρίπτυχο περνούσε υποχρεωτικά από την αναγνώριση των δανείων που έλαβε η χώρα από το εξωτερικό έπειτα από τη χρεοκοπία του 2001. Η προηγούμενη ηγεσία δεν τα αναγνώριζε, χαρακτηρίζοντας «επαχθές» και «παράνομο» το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύπες και στάση πληρωμών

Η Κριστίνα Κίρχνερ ζητούσε από τους δανειστές (τους οποίους αποκαλούσε με την πρώτη ευκαιρία «γύπες») να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να καθίσουν στο τραπέζι για «κούρεμα» των δανείων.

Η Κριστίνα ΚίρχνερΤο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είχε οδηγήσει το Δημόσιο να κηρύξει για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια στάση πληρωμών, τον Ιούλιο του 2014. Εκείνη τη χρονική περίοδο η τότε κυβέρνηση δεν σταματούσε να κατηγορεί τους πιστωτές για παιχνίδια κερδοσκοπίας, δίνοντας έμφαση στην πεισματική άρνηση των δανειστών να δεχτούν οικονομικό συμβιβασμό και να σταματήσουν να απαιτούν την πληρωμή τόκων για ομόλογα που αγοράστηκαν σε αξία λιγότερη από την ονομαστική τους εν μέσω χρεοκοπίας του 2001.

Μάλιστα, το Μπουένος Άιρες δεν σταματούσε να κατηγορεί συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, αμερικανικών συμφερόντων κυρίως, ότι χρησιμοποιούσαν το χρέος της χώρας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στις αγορές.

Στην πλειονότητά τους οι πιστωτές της Αργεντινής είναι αμερικανικά «hedge funds», που αγόρασαν φθηνά αργεντίνικο χρέος μετά τη σοβαρή οικονομική κρίση του 2001. Ενδεικτικό του αδιεξόδου που είχε διαμορφωθεί, αποτέλεσε το γεγονός ότι αμερικανικά δικαστήρια είχαν «μπλοκάρει» τις πληρωμές του αργεντίνικου Δημοσίου προς άλλους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι είχαν προχώρησαν στη σύναψη διαφορετικών συμφωνιών με το Μπουένος Άιρες, μέχρι την εύρεση της «χρυσής τομής» με τα αμερικανικά «hedge funds».

Τέλος εποχής

Η αδυναμία της κεντροαριστερής πολιτικού να βγάλει την οικονομία από την ύφεση και οι κατηγορίες που δεχόταν για τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία η αντιπολίτευση τόνιζε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάνοντας λόγο για παραποιημένα στοιχεία, δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος για την άνοδο του Μάκρι στην εξουσία.

Ο Μαουρίτσιο ΜάκριΗ νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου χαρακτηρίστηκε ως τέλος εποχής για την 12ετή περίοδο Κίρχνερ. Βασικός πολιτικός εκπρόσωπος του Φιλελευθερισμού, ο Μάκρι ήταν ο υποψήφιος που προτιμούσαν οι αγορές -με τις οποίες είχε έρθει σε ρήξη η Κίρχνερ- καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε φροντίσει να στείλει τα πρώτα μηνύματα για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους.

Τασσόμενος υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, υποστήριζε ότι η Αργεντινή πρέπει να βγει από την οικονομική απομόνωση προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία βρισκόταν στην εξουσία από το 2007, δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και ο «εκλεκτός» της Ντανιέλ Σκιόλι έχασε από τον Μάκρι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης