Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και προβολής, έκθεση που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την οποία απαιτείται από την ΕΕ ν’ αυξήσει σημαντικά τους προϋπολογισμούς για ανθρωπιστική βοήθεια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση – που εγκρίθηκε με 432 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 98 αποχές – οι ευρωβουλευτές θέλουν η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ, να αυξήσουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους για ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να διακυβεύονται οι αναπτυξιακές δαπάνες.

Ο εισηγητής, Πορτογάλος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Carlos Zorrinho δήλωσε:

«Με τον κόσμο να χρειάζεται να εφαρμόζονται οι ανθρωπιστικές αρχές περισσότερο από ποτέ, η έγκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ μιας καινοτόμου στρατηγικής τοποθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Είμαστε στο πλευρό εκείνων που βρίσκονται στο έδαφος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βιώνουν συστημικές κρίσεις, οι οποίοι συχνά ξεχνιούνται, απαιτώντας αυξημένη χρηματοδότηση, καλύτερη παράδοση και πιο τοπικές απαντήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και με την έκθεση απαιτείται περισσότερη ποιοτική, προβλέψιμη και ευέλικτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τονίστηκε η ανάγκη για μια ευρωπαϊκή στρατηγική ανθρωπιστικής διπλωματίας και απαιτήθηκε, μια πιο καινοτόμος, καλύτερα χρηματοδοτούμενη προσέγγιση ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ, μια προσέγγιση που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα.

Εκφράστηκε η υποστήριξή τους στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2023, που ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να δαπανήσουν το 10% της αναπτυξιακής τους βοήθειας για ανθρωπιστική βοήθεια και καλούν τα κράτη μέλη να εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη για να το επιτύχουν αυτό.

Για να βοηθήσουν στην επίλυση του διευρυνόμενου κενού ανθρωπιστικής χρηματοδότησης, οι Ευρωβουλευτές λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού 2021-2027, να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει, λένε, να είναι συμπληρωματική και όχι να υποκαθιστά την υπάρχουσα χρηματοδότηση. Αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της ύπαρξης ισχυρής, ευέλικτης, προβλέψιμης και ποιοτικής χρηματοδότησης χορηγών, ενώ αναγνωρίζουν την ανάγκη να επεκταθεί η βάση των δωρητών με την εισαγωγή μη παραδοσιακών και αναδυόμενων χωρών δωρητών.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης για τη δράση για το κλίμα –ιδίως την προσαρμογή και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών– καθώς και την εκπαίδευση, την υγεία και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων κατά τη διάρκεια κρίσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης