Από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρεται το φάρμακο «Ronapreve» για τους πιο ευάλωτους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και που δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσικά αντισώματα απέναντι στον ιό.
Η «καινούργια» αυτή θεραπεία κατά του κορωνοϊού, που πήρε έγκριση μόλις πριν ένα μήνα από την MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας), δεν είναι και τόσο άγνωστη για την ιατρική κοινότητα καθώς είναι η μέθοδος η οποία δόθηκε πέρυσι – και ενώ βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο – στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρωτοποριακό κοκτέιλ αντισωμάτων
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους, που έκανε δεκτή τη συγκεκριμένη θεραπεία, με τον υπουργό Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ μάλιστα να υπερτονίζει ότι «η χώρα είναι παγκόσμιος ηγέτης στο να αναγνωρίζει και να διαθέτει φάρμακα που σώζουν ζωές».
Το φάρμακο θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους ασθενείς άνω των 50 ετών που δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα αλλά και σε ασθενείς ηλικίας 12 έως 49 ετών με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό, όπως για παράδειγμα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Η θεραπεία με το σκεύασμα «Ronapreve» αποτελεί κοκτέιλ τεχνητών αντισωμάτων, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες θεραπείες κατά του κορωνοϊού, είναι η μόνη που επιτίθεται απευθείας και εξουδετερώνει τον ιό. Σύμφωνα με μελέτες μειώνει τη θνησιμότητα κατά 1/5.
Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τον χειμώνα
Εδώ και μήνες η βρετανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ζει με τον Covid. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε καθεστώς λοκντάουν, καθώς πρέπει να ανακάμψει οικονομικά και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Τα περιστατικά κυμαίνονται σταθερά γύρω στις 30.000 την ημέρα, με τις εισαγωγές να αγγίζουν τις 1000 ημερησίως, ενώ αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν μέσα στον χειμώνα.
Η εβδομάδα που έρχεται είναι κομβική για την πορεία της χώρας στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, καθώς όχι μόνο ξεκινά η συγκεκριμένη θεραπεία αλλά και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο προσωπικό του NHS δίνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου και μένει να φανεί τελικά αν όλα αυτά θα είναι αρκετά για το σχέδιο Τζόνσον.
Πηγή: DW
Διαβάστε επίσης: