Η  Παλαιστινιακή Αρχή απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους να ανοίξουν διαδικτυακές σελίδες, χώρους για να θρηνήσουν τον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohammed Morsi, υπό τον φόβο μήπως επηρεαστούν οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με το σημερινό αιγυπτιακό καθεστώς.

Με διαφορετικό τρόπο εξέφρασαν οι Παλαιστίνιοι τη λύπη τους για το θάνατο του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρσι πέθανε την ώρα της δίκης του στο Κάιρο στις 17 Ιουνίου από καρδιακή προσβολή.

Παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έκαναν σχετικές δηλώσεις και ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, Χάλεν Μέσαλ, δέχτηκε συλλυπητήρια για το θάνατο του Μόρσι στη Ντόχα.
Η λύπη που εκφράστηκε για τον Μόρσι αποτελεί φόρο τιμής στις θέσεις του για τους Παλαιστινίους και συγκεκριμένα για τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Για τους σχολιαστές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Χαμάς έχει ιδεολογική σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mόρσι είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας τον Νοέμβριο του 2012. Είχε επίσης επιτρέψει την ανοικτή διέλευση στη Ράφα για ημέρες και πτήσεις με Παλαιστινίους επιβάτες το 2012 και 2013. 

Στη Δυτική Όχθη, οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής παρέμειναν σιωπηλοί για το θάνατο του Mόρσι.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής εμπόδιζαν τους πολίτες να δημιουργήσουν στο Facebook, σελίδες συλλυπητηρίων –όπως συνηθίζεται- φοβούμενοι δημιουργίας τεταμένης σχέσης με το αιγυπτιακό καθεστώς.

Πολλοί Παλαιστίνιοι προσπάθησαν  -ανεπιτυχώς- να ανοίξουν τις λεγόμενες  «σελίδες πένθους», όπου οι Παλαιστίνιοι θα έγραφαν συλλυπητήρια για το θάνατό του – σε αρκετές πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπήρχε εχθρότητα μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αδελφότητας καθώς ο Μόρσι είχε κατηγορηθεί από τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas τον Οκτώβριο του 2014 ότι «προσπαθούσε να βλάψει το παλαιστινιακό ζήτημα φερόμενος έτοιμος να παραχωρήσει μέρος του Σινά στους Παλαιστινίους».
Το «Maan News» επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας της Παλαιστίνης, υποστήριξε ότι στις 18 Ιουνίου η Παλαιστινιακή Αρχή εξέδωσε απόφαση για την αποτροπή της δημιουργίας «σελίδων πένθους» για τον Μόρσι στη Δυτική Όχθη.

Όσον αφορά στη Χαμάς, απλώς εξέδωσε επίσημη δήλωση εκφράζοντας τη λύπη της, ενώ ο επικεφαλής του πολιτικού γραμματέα της Χαμάς, Ισμαήλ Χανγιέ, επικοινώνησε με τη χήρα του Mόρσι για να εκφράσει συλλυπητήριά του στις 18 Ιουνίου, καθώς το κίνημα φαίνεται να ήθελε να βεβαιωθεί ότι διατηρεί καλές σχέσεις με το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου.

Πληροφορίες από al Monitor

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης