Μία οργάνωση μαχητών που συνδέεται με την αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL), ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.

Ο ισχυρισμός του ISIL, που προειδοποίησε επίσης και για άλλες επιθέσεις, περιλαμβάνεται σε μια ανακοίνωση με την οποία απαντά στην επίθεση εναντίον της οργάνωσης που εξαπέλυσαν αντίπαλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι μάχες στη Συρία ξέσπασαν την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος είχε «ανοίξει τα σύνορα και είχε διεισδύσει στο σύστημα ασφαλείας του Κόμματος του Σατανά στον Λίβανο» – μια ειρωνική αναφορά στη Χεζμπολάχ, το όνομα της οποίας στα Αραβικά σημαίνει Κόμμα του Θεού.

Ο ISIL αναφέρει πως «έπληξε το προπύργιό της στην ούτω καλούμενη ζώνη ασφαλείας στα νότια προάστια της Βηρυτού την Πέμπτη… στην πρώτη μικρή δόση σε έναν βαρύ λογαριασμό που αναμένει αυτούς τους αδιάντροπους εγκληματίες».

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που ο ISIL αναλαμβάνει την ευθύνη για μια επίθεση στη Βηρυτό, η οποία έχει υποστεί ένα κύμα επιθέσεων από το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο κυρίως τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός δήλωσε πως η επίθεση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που αναγνωρίστηκε μέσω εξετάσεων DNA και ήταν ο Κουτάιμπα Μοχάμαντ αλ-Σάτεμ. Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν πως ο Σάτεμ, 19 χρόνων, ήταν από την Ουάντι Χάλεντ στον βόρειο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Βηρυτός: Τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 14:10

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης