Η παλιά κατηγορία απάτης που αποτελεί «αγκάθι» εδώ και σχεδόν 20 χρόνια για την πολιτική ζωή του Ισραήλ ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού Μπεναμίν Νετανιάου, Σάρα.
Ο γενικός εισαγγελέας Avichai Mandelblit απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της 59χρονης Σάρα Νετανιάου «για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης».
Ο Mandelblit αποδέχθηκε την αστυνομική πρόταση για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της κας Νετανιάου, για «δωροληψία, απάτη, απόπειρα κατάχρησης δημοσίου χρήματος και παραπλάνηση της Δικαιοσύνης, ακόμη και για κλοπή» σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση. Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και εναντίον δύο συνεργατών της.
Οι κατηγορίες αφορούν σε κατάχρηση ποσού άνω των 100.000 δολαρίων, για πολυτελή γεύματα που προσέφερε το ζεύγος, χρεώνοντας το κρατικό ταμείο, την περίοδο μεταξύ 2010 και 2013.
Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι του Ισραήλ στην ιστοσελίδα «fortune», όλα αυτά κατά παράβαση του νόμου που δεν επιτρέπει να χορηγούνται κρατικά χρήματα για γεύματα στην πρωθυπουργική κατοικία και να ενοικιάζεται ακόμη και «σεφ».
Κατηγορούμενος φέρεται να είναι και ο πρώην υποδιευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Ezra Saidoff.
Η υπόθεση χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά πήγε στα δικαστήρια πρόσφατα, μετά την άρνηση του Νετανιάου για διακανονισμό, αποδεχόμενος έτσι το κατηγορητήριο και ξεπληρώνοντας το δημόσιο χρέος.
Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται οποιονδήποτε διακανονισμό, δεν αποδέχεται ότι υπάρχει λόγος κατηγοριών και φυσικά δεν δέχεται να επιστρέψει τα χρήματα. Χαρακτηρίζει, δε, τις κατηγορίες εναντίον της συζύγου του «ανόητες και παράλογες» υποστηρίζοντας την αθωότητά της.
«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κατηγορείται η σύζυγος πρωθυπουργού που δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, επειδή προσέφερε φαγητό σε δίσκους» αναφέρει ο Νετανιάου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σάρα Νετανιάου κατηγορείται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Όπως έγραφε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τον Μάρτιο του 2000, «ο Μπενιαμίν Νετανιάου και η σύζυγός του κατηγορούνται για κατασπατάληση κρατικού ποσού μεγαλύτερου των £60,000 (στερλινών).

fortune.com – theguardian.com –The Washington Post
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης