Αρένα όπου υποκλέπτονται δεδομένα των χρηστών το Facebook, υποστηρίζει Γάλλος ειδικός στην κυβερνοασφάλεια!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, 14:52
Αρένα όπου υποκλέπτονται δεδομένα των χρηστών το Facebook, υποστηρίζει Γάλλος ειδικός στην κυβερνοασφάλεια!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με επείγουσα δήλωσή του προς επιλεγμένους παραλήπτες, ο Γάλλος ειδικός για την κυβερνοασφάλεια Benoit Grunemwald (ESET France) χαρακτηρίζει το Facebook κολοσσό με πήλινα πόδια! Και υποστηρίζει ότι, μετά τα γεγονότα της 4ης Οκτωβρίου, ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης φαίνεται πιο εύθραυστος από ποτέ!

Ο Γαλλος ειδικός αναφέρει ότι, αφότου υπέστη τη μεγαλύτερη διακοπή στην ιστορία του τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, το Facebook υπόκειται τώρα σε φήμες για παραβιάσεις των δεδομένων των χρηστών του.

Υποστηρίζει, δε, ακόμη ότι, όσο περισσότερες πληροφορίες μοιράζεστε στο Διαδίκτυο, τόσο πιο πιθανό είναι να βρίσκεστε στο στόχαστρο των επιτιθέμενων.

Όπως υπογραμμίζει, το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην ψηφιακή κοινή χρήση όσο στον τύπο πληροφοριών που μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κίνδυνο.

Πολλοί χρήστες δεν έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται μοιράζοντας φαινομενικά αβλαβείς προσωπικές πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα. Επιπλέον, αυτοί οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία τέτοιες εφαρμογές.

Ως αποτέλεσμα, οι επιτιθέμενοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρκετά πλούσιο προφίλ χρηστών του Διαδικτύου που συλλέγουν πληροφορίες από προφίλ και δραστηριότητες σε διαφορετικά δίκτυα.

Κορεσμένα με προσωπικές πληροφορίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ιδανικοί τόποι κυνηγιού για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, ο Γάλλος εξπέρ συνιστά να βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε καλά τις ρυθμίσεις απορρήτου των προφίλ σας στα κοινωνικά μέσα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όποτε είναι δυνατόν, συνήθως είναι καλύτερο να περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να δουν αυτό το οποίο κάνετε.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα προσωπικά σας δεδομένα να εκτεθούν σε αδιάκριτα βλέμματα. Στην πραγματικότητα, μόλις δημοσιεύσετε κάτι, δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το τι κάνουν οι άλλοι με αυτό.

Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως προτιμήσετε να περιορίσετε τις πληροφορίες που βλέπετε ή κατεβάζετε, ιδίως πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να σας κάνουν ευάλωτους.

Για λόγους ασφαλείας, είναι καλύτερο να μη δημοσιεύετε τίποτα που δεν θέλετε να βλέπει το κοινό.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των επιτιθέμενων: Οι πληροφορίες που θα αποκαλύψετε θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να φτάσουν σε εσάς; Αν ναι, μην το μοιραστείτε με κανέναν. Μην μοιράζεστε πληροφορίες που δεν μπορείτε να πείτε σε έναν ξένο στον δρόμο. Και υπερβαίνει κατά πολύ τον εμπιστευτικό κωδικό της πιστωτικής σας κάρτας: η ημερομηνία γέννησής σας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γνωρίζετε τον αριθμό κοινωνικής σας ασφάλισης, ένα βίντεο στον κήπο σας θα μπορούσε να μαντέψει τη διεύθυνσή σας ή ακόμα και τη φωτογραφία του νέου σας αυτοκινήτου που αφήνει την πλάκα σας να εμφανιστεί εγγραφή ...

Να είστε πιο δύσπιστοι με τους ξένους που θέλουν να είναι οι διαδικτυακοί σας φίλοι. Ιδανικά, να δέχεστε μόνο αιτήματα φιλίας ή σύνδεσης από άτομα που γνωρίζετε στην πραγματική ζωή. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από απατεώνες που σκοπεύουν να σας εκβιάσουν για χρήματα μέσω κάθε είδους σχεδίων. Ή μπορεί απλώς να σας ληστέψουν αφότου έχετε ανακοινώσει τις διακοπές σας σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας το σπίτι σας άδειο και συνεπώς ευάλωτο. Βρίσκονται στη ρίζα ενός προβλήματος μεταξύ ανθρώπων, κακών ή θυμάτων. Το κλειδί είναι η επίγνωση της ασφάλειας και η ισορροπία που βρίσκετε στην ανταλλαγή πληροφοριών. Είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά κοινωνούμαστε υπεύθυνα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, 15:21