Η Ουκρανία άρχισε σήμερα την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου στον αντιδραστήρα 4, του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, η έκρηξη του οποίου πριν από 26 χρόνια προκάλεσε την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν επικεφαλής της τελετής για την έναρξη της κατασκευής της νέας σαρκοφάγου βαθιά μέσα στη ζώνη εκκένωσης γύρω από το Τσερνόμπιλ, μια μολυσμένη από ραδιενέργεια περιοχή έκτασης 2.600 τ.χ. στη βόρεια Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους ενώ χιλιάδες αρρώστησαν από την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια μετά το δυστύχημα της 26ης Απριλίου 1986 κατά το οποίο σημειώθηκε τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα αριθμός 4.Το νέο κέλυφος από μπετόν και χάλυβα που θα κατσκευαστεί γύρω από τα ακόμη ραδιενεργά συντρίμμια του αντιδρστήρα θα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα.

Η νέα σαρκοφάγος και οι γύρω εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θα κοστίσουν περίπου 1,31 δισεκ. δολάρια και θα ολοκληρωθούν ως το 2015, έγινε γνωστό από ουκρανούς αξιωματούχους.

Μια ομάδα δωρητών με επικεφαλής τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία υποσχέθηκε να δώσει στην Ουκρανία περίπου 930 εκατομμύρια δολάρια για να την βοηθήσει στα προγράμματα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης