Για άλλη μια φορά, ο Τζούλιαν Ασάνζ απασχολεί την επικαιρότητα. Όχι όμως με κάποια αποκάλυψη μεγατόνων, σαν αυτές που συνηθίζει μέσω του «φόβου και τρόμου» μυστικών υπηρεσιών και κυβερνήσεων – του Wikileaks – αλλά με την πρόθεσή του να κατέβει για γερουσιαστής στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην άλλη άκρη του πλανήτη – στη Βρετανία!

Την πρόθεσή του να αναμειχθεί στα κοινά γνωστοποίησε με ένα λιτό μήνυμα στο twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον είναι φερέγγυος, εκτός φυλακής και έχει σώας τας φρένας, έχει κάθε δικαίωμα να πολιτευθεί» σχολιάζουν νομικοί επιστήμονες και προσθέτουν πως στο Σύνταγμα της Αυστραλίας δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός, ακόμη και αν κάποιος ζει σε άλλη ήπειρο για κάποια χρόνια. Μόνη προϋπόθεση είναι για τον υποψήφιο να είναι Αυστραλός υπήκοος.

«Ανακαλύψαμε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, έστω και αν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό (στη Βρετανία)» ανακοίνωσε το Wikileaks.

Το ζήτημα, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, είναι αν έχει ελπίδες να κερδίσει, δεδομένου ότι δεν τον στηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα. Το να είναι κανείς ανεξάρτητος στην Αυστραλία δεν είναι και τόσο σύνηθες, αφού, σε σύνολο 76 γερουσιαστών της αυστραλιανής γερουσίας, μόνον ο ένας είναι ανεξάρτητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλη μια δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Ασάνζ είναι το κακό προηγούμενο που έχει με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ, καθώς έχει κατηγορήσει την κυβέρνησή της ότι τον εγκατέλειψε «στο έλεος του Θεού», όταν αντιμετώπιζε τον κίνδυνο έκδοσης στις Η.Π.Α. το 2010.

Πράγματι, μολονότι η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων δεν συνιστά αδίκημα για τις Αρχές της Αυστραλίας, η Γκίλαρντ καταδίκασε τη δράση του ως εντελώς ανεύθυνη.

Εδώ και ένα χρόνο, ο Ασάνζ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Βρετανία, αναμένοντας την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης