Διεθνής Αμνηστία: Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί πληθυσμών αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνής Αμνηστία: Οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί πληθυσμών αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Ο αναγκαστικός εκτοπισμός πληθυσμών βάσει των λεγόμενων συμφωνιών «συμφιλίωσης» στη Συρία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εκτίμησε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στην έκθεση με τίτλο: «Φύγε ή πέθανε» η μη κυβερνητική οργάνωση εξετάζει τέσσερις από αυτές τις τοπικές συμφωνίες, βάσει των οποίων το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε να άρει την πολιορκία και να σταματήσει τους βομβαρδισμούς με αντάλλαγμα οι αντιπολιτευόμενοι, άμαχοι ή ένοπλοι, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι συμφωνίες αυτές, που έχουν συναφθεί από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων από έξι περιοχές της Συρίας.

Τέσσερις εξ αυτών πολιορκούνταν από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του: η Νταράγια, το ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, η αλ Ουάερ στη Χομς και η Μαντάγια. Οι άλλες δύο ήταν σιιτικές, φιλοκυβερνητικές συνοικίες στην επαρχία Ιντλίμπ που πολιορκούνταν από τους αντάρτες: η Κεφράγια και η Φούα.

«Η συριακή κυβέρνηση και, σε μικρότερο βαθμό, οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης πολιόρκησαν παράνομα αμάχους» και «εξαπέλυσαν παράνομες επιθέσεις εναντίον περιοχών όπου ζούσε μεγάλος αριθμός αμάχων», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Η «κυνική» χρήση από τη συριακή κυβέρνηση «της στρατηγικής “παραδώσου ή πέθανε από την πείνα” μεταφράζεται σε πολιορκίες και βομβαρδισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα. Αποτελεί μια συστηματική και ευρεία επίθεση εναντίον αμάχων που περιλαμβάνεται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αφού ανέλυσε 10 επιθέσεις εναντίον συνοικιών του Χαλεπιού από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2016, η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι «έπειτα από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων, (οι επιθέσεις αυτές) εξαπολύθηκαν μακριά από τη γραμμή του μετώπου και απουσία προφανών στρατιωτικών στόχων εκεί κοντά, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες κτήρια, μεταξύ αυτών και κατοικίες, μια αγορά και ένα νοσοκομείο».

«Οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σκότωσαν επίσης και τραυμάτισαν εκατοντάδες πολίτες, όταν βομβάρδισαν αδιακρίτως τα πολιορκημένα χωριά Φούα και Κεφράγια (…) Οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017, 04:45