Η υπόθεση Λεονάρντα ανάγκασε τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Γουαδελούπη, να τη συντομεύσει, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Παρίσι.

Ο Βαλς, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών επικρίσεων για τη διαδικασία απέλασης της 15χρονης Λεονάρντα και βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις της μαθητικής νεολαίας, που για δεύτερη μέρα σήμερα κατέβηκε κατά χιλιάδες στους δρόμους (8.000-12.000), ο υπουργός αποφάσισε να επιστρέψει, για να παραλάβει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που ο ίδιος έχει διατάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γουαδελούπη ο Βαλς εξέφρασε την κατανόησή του για τα συναισθήματα συγκίνησης που έχει προκαλέσει η απέλαση της Λεονάρντα. Ανέφερε ότι είναι και δική του αρχή η προστασία του σχολείου, καθώς και πολιτική της κυβέρνησης, κι ότι περιμένει τα στοιχεία της διοικητικής έρευνας προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των απελάσεων.

Η προσοχή στρέφεται στην προεδρία, εν αναμονή της τοποθέτησης του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ακόμα εκφρασθεί.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο πρόεδρος περιμένει και αυτός τα αποτελέσματα της έρευνας και δεν αποκλείεται να μιλήσει στο γαλλικό λαό, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού προηγούμενα συσκεφθεί με τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό και τον Μανουέλ Βαλς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη πριν από δύο μέρες, η προεδρία χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απαιτήσεις ορισμένων για παραίτηση του Βαλς.

Η θέση του Ολάντ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή, καθώς στους δρόμους αντηχούν οι διαμαρτυρίες του μαθητικού κόσμου— πολύ περισσότερο επειδή προτεραιότητα της προεδρίας του είναι η νεολαία, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος.

Εδώ και μήνες άλλωστε ο ίδιος έχει επισημάνει το πόσο εύθραυστος είναι ο κοινωνικός ιστός στη χώρα καθώς και ότι μια μικρή σπίθα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

«Όταν η νεολαία εξεγείρεται είναι άγνωστο το πού θα οδηγήσει» αυτό, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι θα παρθούν αποφάσεις με υπουργικές οδηγίες για τις διαδικασίες απέλασης των ανηλίκων που πηγαίνουν σχολείο.

Το δια ταύτα όμως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το εάν θα πρέπει ή όχι να επιστρέψει στη Γαλλία η Λεονάρντα, μόνη της μαζί ή με την οικογένειά της, παραμένει για την ώρα ασαφές.

Αυτό χαρακτηρίζεται το μεγάλο δίλημμα για τον πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση. Από τη μία πλευρά έχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι υπέρ της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. Από την άλλη, τη νεολαία και την αριστερά που ζητούν επί πίνακι την κεφαλή του Βαλς και την επιστροφή της Λεονάρντα. Αυτό απεχθάνεται πιο πολύ ο Ολάντ: να επιλέξει με ποιον θα συγκρουστεί.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης