Το γραφείο του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ επιδιώκει χρονικό περιθώριο δύο μηνών πριν από την απαγγελία κατηγοριών στον Μάικλ Φλιν, πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία και συνεργάζεται με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με δεδομένη την κατάσταση της έρευνας του Μάλερ, οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν πιστεύουν πως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μία ακρόαση σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών, την περίοδο που διανύουμε», δήλωσαν χθες, τόσο μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ, αλλά και οι δικηγόροι του Φλιν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του πριν από πέντε μήνες, ενώ οι εισαγγελείς καθυστερούσαν την διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ενημερώσουν σχετικά το δικαστήριο για τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στις 29 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους πέντε κατηγορούμενους που έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους εντός του πλαισίου της έρευνας που διεξάγει ο Μάλερ, έχει καταδικαστεί μόνο ένας. Πρόκειται για τον Ευρωπαίο δικηγόρο Άλεξ βαν ντερ Ζουάν.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος που συνεργάστηκε επίσης με τον Φλιν στην προεκλογική εκστρατεία του πρόεδρου Τραμπ, ήταν υπόχρεος στην υποβολή αναφοράς σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η ημερομηνία κατάθεσης της αναφοράς μετατέθηκε κατά έναν μήνα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας του Μάλερ, την οποία κι έχει χαρακτηρίσει αρκετές φορές, ως ένα «κυνήγι μαγισσών» κι ως μία «φάρσα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πριν από μερικές ώρες στο Twitter ότι η έρευνα του Μάλερ άρχισε «με παράνομη διαρροή απόρρητων πληροφοριών».

Τον περασμένο Μάρτιο ο (τότε) δικηγόρος του Τραμπ Τζον Ντόουντ είχε ζητήσει «τον τερματισμό της έρευνας για την υποτιθέμενη συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, την οποία και κατασκεύασε το αφεντικό του Άντριου Μακέιμπ, ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Η έρευνα αυτή στηρίχτηκε στις αναφορές ενός δόλια κατασκευασμένου ντοσιέ», όπως υποστήριζε ο Ντόουντ.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο νεοεισελθών στη νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ, δήλωσε ότι μπήκε στην ομάδα, προκειμένου να τερματιστεί η έρευνα του Μάλερ.

Η παράταση της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Φλιν θεωρείται ενδεικτική της κεντρικής κατεύθυνσης που έχει η έρευνα του Μάλερ αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες κατευθύνσεις διερεύνησης, όπως το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή βασικούς του συνεργάτες.

Παρά τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter και την προσπάθεια των δικηγόρων του να τον πείσουν ότι η έρευνα του Μάλερ ολοκληρώνεται σύντομα, ο ειδικός ανακριτικής συνεχίζει το ανακριτικό του έργο με τους δικούς του ρυθμούς και χωρίς να επηρεάζεται από τους αντιπερισπασμούς που συναντά καθώς εξελίσσεται η έρευνά του.

Η ανακοίνωση της δίμηνης παράτασης στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Φλιν θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει εκνευρισμό στον πρόεδρο Τραμπ, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς την έρευνα και ειδικότερα ως προς τον άμεσο τερματισμό της.

Από την πλευρά του, ο Μάλερ έχει αποφύγει να πει κάτι δημόσια για την πορεία της έρευνας του ή για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής της.

Η δίμηνη παράταση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Φλιν θεωρείται δηλωτική των εξελίξεων συνέχισης της έρευνας, καθώς ο τερματισμός της φαίνεται να απέχει ουσιαστικά.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι ενδιαφέρονται και για το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών επιπτώσεων από την δικαστική διαδικασία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή, ότι η μία από τις δίκες του Πολ Μάναφορτ πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αναμένεται ν’ αρχίσει τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, όταν θα κλιμακώνεται ο προεκλογικός αγώνας.

Η διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, είναι ο κεντρικός πολιτικός στόχος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές αυτές, με το σημαντικότερο προεκλογικό επιχείρημά τους να εντοπίζεται στο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Την ευθύνη επίβλεψης της πορείας της έρευνας έχει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ρόντ Ρόζενσταϊν, που δέχεται επικρίσεις τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ, όσο κι από κύκλους των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης