Δύο πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στα χωρικά ύδατα των νησιών που διοικούνται από την Ιαπωνία, αλλά διεκδικούνται από την Κίνα, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.

 Τα κινεζικά σκάφη εισήλθαν στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά Σενκάκου, τα οποία οι κινέζοι αποκαλούν Ντιαογιού, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ επανάληψη κινεζικά πλοία έχουν εισέλθει στα χωρικά ύδατα των νησιών, μετά την «κρατικοποίησή» τους από την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η κυβέρνηση του Τόκιο αγόρασε τα τρία από τα πέντε νησιά από τον Iάπωνα ιδιοκτήτη τους.

Η πρωτοβουλία αυτή πυροδότησε μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικών βίαιων διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Κίνας, προκαλώντας διπλωματική ένταση η οποία παραμένει από τότε.

Τα νησιά βρίσκονται 200 χιλιόμετρα βόρεια-ανατολικά της ακτής της Ταϊβάν, και 400 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Οκινάουα της Ιαπωνίας. Εκτός από τη στρατηγική τους θέση ο υποθαλάσσιος χώρος τους, περιέχει σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση του αριθμού των πολεμικών σκαφών στην περιοχή εγείρει φόβους για πιθανό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων.

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης